L'empresari Joan Lao i la seva dona s'enfronten a quatre anys i mig de presó per delictes contra els recursos naturals i el medi ambient. Segons l'acusació particular, exercida pel lletrat Benet Salellas, la parella va provocar danys a l'entorn natural de la finca Can Barella de Mont-ras quan hi van fer obres. El fiscal no acusa però Salellas afirma que hi ha "indicis clars" que demostren que van cimentar camins, van talar arbres i van provocar la proliferació d'espècies al·lòctones. El judici s'havia de celebrar ahir però es va suspendre perquè l'Audiència encara no ha resolt un recurs de la defensa on demana que s'arxivi el cas. "Podríem jutjar algú i que més endavant l'Audiència digui que no se l'ha de jutjar", va explicar el lletrat.

El cas va arribat aquest divendres al Jutjat Penal 1 de Girona tretze anys després de la denúncia però tampoc va poder-se fer el judici. El motiu és que la defensa del matrimoni, encapçalada per Joan Castelló, va presentar un recurs perquè s'arxivi el 2008 que la secció quarta de l'Audiència de Girona ha de resoldre.

El matrimoni, Joan Lao i Ramona Mulinari, s'enfronten a una pena de quatre anys i mig de presó per delictes contra els recursos naturals i el medi ambient. Salvem el Crit sosté que el matrimoni va fer diverses obres a l'entorn de la finca i van malmetre l'espai Castell-Cap Roig considerat d'interès natural. Relaten que van cimentar camins, van tancar el pas al camí de ronda, van talar pins i van plantar espècies que van provocar una invasió de plantes al·lòctones. Com a testimonis de l'acusació hi havia l'entitat, d'Amics de la Unesco de Palafrugell i de l'Agrupació Excursionista de Palafrugell.

"Confiem que l'Audiència resolgui en els mateixos termes que ho va fer el 2005", va explicar Benet Salellas que relatava que fa cinc anys va ser l'Audiència qui va ordenar que tirés endavant la causa després que el jutjat de la Bisbal l'arxivés. "El retard es deu segurament al volum de feina que té aquesta secció de l'Audiència per casos de violència de gènere", va argumentar el lletrat.

"Si donen la raó a la defensa del senyor Lao el judici no es farà però si es pronuncien en el mateix sentit que fa cinc anys, fixaran una nova data i hi haurà judici", va concloure Salellas.