41 milions d'euros. Aquesta és la xifra total que el Departament d'Acció Social i Ciutadania de la Generalitat ha destinat a les comarques gironines en temes de polítiques socials en els últims quatre anys. En una conferència celebrada a l'Auditori de Caixa de Girona, la consellera Carme Capdevila va fer balanç de la seva actuació al capdavant de la cartera d'Acció Social i va assegurar que la despesa en protecció social a Catalunya s'ha incrementat un 38%, però que al mateix temps és la tercera cartera que compta amb un pressupost més elevat, per sota de Sanitat i Educació.

En aquest sentit, Capdevila va afirmar que el sector "ha passat de generar despesa a crear riquesa", ja que "els serveis socials s'han convertit en un mercat econòmic emergent amb uns sectors amb més ofertes d'ocupació". La consellera va destacar l'acció feta a les comarques gironines durant aquest temps, en què s'han destinat 22 milions d'euros per a la gent gran, gairebé 7 milions a persones discapacitades i més de 8 milons als centres d'infància entre altres. Per a Capdevila, a Girona, "calia fer-hi una forta inversió" i a banda dels 41 milions d'euros destinats, també va ressaltar la creació d'un total de 980 places de residència per a la gent gran, 111 llocs de residència i ajut per a discapacitats.

Capdevila va voler remarcar les accions que s'han fet a Girona al llarg dels últims quatre anys per gestionar la immigració i ha criticat la manca d'ajuts per part del Govern espanyol. També va fer un incís en els professionals que s'han anat incorporant a la delegació gironina de la conselleria, així com també la construcció de diversos equipaments i serveis a la demarcació.

En la conferència, la consellera d'Acció Social va valorar la voluntat de la Generalitat de prioritzar les polítiques socials a través de l'increment de la despesa, una pujada que es tradueix en el 17,8% del PiB l'any 2007. En aquesta línea Capdevila va dir que "els serveis socials avui dia han canviat a millor amb l'impuls d'un model social descentralitzat" en el qual "les classes mitjanes per fi han entrat en els serveis socials".

Pel que fa al futur, la conselleria d'Acció Social i Ciutadania ha afirmat que "encara hi ha molta feina per fer" i s'ha marcat com a objectiu donar serveis a una societat cada cop més diversa mitjançant la consolidació del sistema, així com també avançar en la perspectiva de gènere donant cada cop més rellevància al paper de la dona, fomentar i promoure l'emancipació de la gent jove i millorar l'accessibilitat en les ciutats a través de serveis més flexibles.