El conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, va tornar a admetre ahir que la informació que es va donar als usuaris afectats pels talls del servei ferroviari per la nevada del 8 de març passat va ser «manifestament insuficient», tot i que va assegurar que ja han après la lliçó.

Nadal va comparèixer ahir a la tarda al Parlament, per tal d´explicar la gestió del seu departament durant un temporal que va obligar a evacuar uns 2.000 passatgers de tren per la interrupció del servei i va deixar uns 1.300 usuaris de cotxe atrapats a les carreteres.

El conseller va indicar que el servei de Rodalies es va haver de tallar i el de mitjana distància també va patir alteracions a causa d'una multiplicitat de causes, com el fort onatge -al Maresme-, la caiguda d'arbres a la via, la falta de subministrament elèctric i la congelació d'alguns sistemes de canvi de via.

Nadal va recordar que la circulació ferroviària de Rodalies es va poder normalitzar a última hora d'aquella mateixa nit, tot i que els trens de mitjana distància entre Barcelona i Portbou van patir afectacions durant un parell de dies més per la manca de subministrament elèctric.

El responsable de Política Territorial va insistir que la recuperació del servei va ser «bastant eficient», encara que va reconèixer una vegada més que la informació que es va donar als afectats pel tall del tren va ser «manifestament insuficient», ja que els usuaris perjudicats tenien dret a rebre una «millor informació» mentre estaven atrapats, alguns d'ells fins i tot sense calefacció.

Nadal, que va recordar que no fa ni cent dies que la Generalitat va assumir el traspàs de Rodalies, va garantir que ja han après la lliçó, com ho demostra l'«èxit relatiu» en el tall de línies per construir l´estació de Sagrera-Meridiana.

El conseller va apuntar que des de gener -quan es va concretar el traspàs-, el servei de Rodalies ha patit 65 incidències, amb un repunt de la conflictivitat al març que va més enllà del temporal de neu, per la qual cosa ho estan estudiant en profunditat.

En nom de CiU, el diputat Josep Rull va agrair a Nadal que hagi reconegut errors en la gestió de la informació, la qual cosa va contraposar amb la falta d'autocrítica en la qual, al seu parer, s´havia escudat al matí Joan Saura. «El fet que vostè admeti que la informació va ser manifestament insuficient és un element que hem de valorar positivament, ja que reconèixer errors dóna credibilitat a un governant», va afirmar Rull.

De la seva banda, el diputat del PP Josep Llobet va denunciar que la Generalitat no va avisar prou del risc de la nevada, i va considerar que, a l´hora de gestionar situacions excepcionals, «el tripartit ha evidenciat que no té capacitat de reacció».