Què tenen en comú el tren d'alta velocitat, l'hospital transfronterer de Puigcerdà i el centre de noves tecnologies alimentàries de l'IRTA de Monells? Doncs que tots han comptat amb ajudes de la Unió Europea. A més, es preveu que, entre 2007 i 2013, les institucions europees aportin 70 milions d'euros a les comarques gironines. Per donar visibilitat a tots els projectes que s'han pogut desenvolupar a Girona i Catalunya gràcies al suport europeu, la Comissió Europea i la Generalitat han organitzat l'exposició Projecte Europa. Les invesrions de la UE a Catalunya, que es podrà veure fins al 30 d'abril a la sala d'actes de la llibreria de la Generalitat, situada al nou edifici del Santa Caterina.

En total, entre els anys 1989 i 2013, la Unió Europea haurà finançat projectes per valor de 10.000 milions d'euros al conjunt de Catalunya, segons va explicar ahir el secretari general d'Economia, Martí Carnicer. A les comarques gironines, es tracta de 300 actuacions realitzades des de 2000 fins a 2009, amb una subvenció de 227,63 milions d'euros, fet que ha suposat una inversió total de 380,38 milions. Aquestes xifres, però, es podran incrementar quan s'aprovin les noves subvencions per als propers tres anys. Al principi, es van destinar bàsicament a infraestructures, mentre que ara s'estan prioritzant projectes de recerca i innovació.

Entre les obres executades entre 2000 i 2006 gràcies als fons Feder destaquen el centre de noves tecnologies alimentàries de l'IRTA de Monells, el centre d'investigacions de base tecnològica a Girona o el centre de difusió tecnològica de Sant Hilari. Pel que fa a carreteres, va haver-hi obres com la variant de la C-66 a Besalú, la de la C-63 a Sant Esteve d'en Bas, la millora de la Gi-400 a Alp o el CIM la Selva, que també van comptar amb finançament europeu.

Durant els propers tres anys, la major part dels 70,49 milions previstos es destinaran a projectes de medi ambient, amb actuacions bàsicament relacionades amb l'abastament d'aigües i la prevenció de riscos naturals. Tot i això, la principal aportació serà per a l'hospital transfronterer de la Cerdanya, que compta amb un pressupost de 31 milions, el 60% dels quals seran aportats per la Unió Europea. A més, també destaca el projecte Escena Catalana (13,7 milions, 8 dels quals aportats per Europa). Altres iniciatives subvencionades seran, per exemple, els escorxadors transfronterer i de l'Empordà, el clúster TIC Media de Girona o l'equipament científic per a l'Institut Català d'Investigació de l'Aigua (ICRA).

El delegat del Govern a Girona, Jordi Martinoy, va assenyalar ahir, durant la inauguració de l'exposició, que aquests fons europeus han permès el desenvolupament de projectes a molts petits municipis de la demarcació, i va destacar la importància de l'Espai Transfronterer amb la Catalunya Nord.

El secretari de la Comissió Europea a Girona, Manel Camós, va explicar que el principal motor de la Unió Europea és la solidaritat entre els diferents països, de manera que les aportacions s'han reduït des de l'entrada de nous estats membres. Tot i això, va destacar que, malgrat això, es podran desenvolupar importants projectes gràcies a aquestes aportacions, i va animar les empreses catalanes a participar en les licitacions. L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, va destacar el suport de la Unió Europea a la integració social.