La demanda ja és històrica: més efectius de Mossos d'Esquadra per a la Selva marítima, territori compost per tres municipis -Blanes, Lloret i Tossa de Mar- d'un considerable dinamisme durant l'hivern i una ingent activitat turística a l'estiu. Amb motiu de la celebració del Dia de les Esquadres a l'Àrea Bàsica Policia (ABP) de la Selva litoral, aquesta vegada va ser el president del Consell Comarcal de la Selva, Jordi Gironès, qui va fer la crida: "demano al Departament d'Interior que posi tots els agents necessaris perquè es pugui treballar amb seguretat cap a la gent i cap als agents mateixos" en un territori "complex" -Gironès va citar la peculiar configuració dels municipis selvatans, que sovint compten amb urbanitzacions d'extensions similars als nuclis urbans- que, per la seva distribució urbanística, dificulta que la presència dels mossos arribi a tots els llocs habitats.

El dia de les Esquadres és també el moment de passar balanç a l'activitat policial, en aquest cas desenvolupada durant tot el 2009. El cap de l'ABP amb comissaria a Blanes, Francesc Cardús, va destacar que durant l'any passat aquesta seu policial va donar tràmit a més de 10.000 casos penals, es van fer un miler de detinguts i l'índex de resolució de casos coneguts és, globalment, d'un 50%. "Estem fent una bona feina. Companys, no feu cas de les coses que us diguin", va comentar Cardús en al·lusió directa a tots els Mossos que hi havia presents. Per la seva banda, la regidora de Seguretat Ciutadana de Lloret, Maria Àngels de la Torre (CiU), va regraciar la policia autonòmica pel paper que tenen en la seguretat de tots els actes de gran envergadura que sovint acull la capital turística de la Costa Brava. També, respecte al fets ocorreguts recentment, va destacar el comportament del cos i la seva bona coordinació amb la Policia Local de Lloret durant els conflictius dies posteriors a la gran nevada del passat vuit de març.

És la segona vegada que aquesta ABP celebra el Dia de les Esquadres a Lloret de Mar. Ahir l'acte es va celebrar als majestuosos jardins de Santa Clotilde. La resta de comissaries de Girona celebren la jornada festiva demà en un acte que es durà a terme a l'Auditori de Girona.

Diplomes i felicitacions

El Dia de les Esquadres és també la jornada en què, als policies i també a vegades a membres de la societat civil, es regracien els serveis envers la comunitat. En el cas d'ahir els Mossos van concedir una menció especial a Lluís Espedosa, de l'empresa Manemosa, per actes relacionats amb la cura del medi ambient; al regidor de Blanes Celestino Lillo per la seva incessant activitat en favor de la recuperació de la platja de s'Abanell, i a José Antonio Rodríguez Valencia, oficial de Policia Local de Lloret, per la seva participació en la resolució d'un cas.

A banda, es van repartir 13 felicitacions individuals a agents de mossos que han afavorit especialment el bon descabdellament d'una investigació. Però sens dubte un dels qui va recollir la felicitació amb més orgull va ser un veí de Blanes a qui es va reconèixer el seu valor quan, el sis de gener de 2009, va escalar quatre pisos de façana per salvar una dona i el seu fill del foc que s'havia declarat al seu pis, al carrer Cristòfor Colom de Blanes. En veure que les dues persones eren al balcó demanant auxili i que els Bombers encara no arribaven, el jove i un Policia Local de Blanes es van enfilar pels balcons i van fer passar les dues víctimes pel balcó fins al pis del costat.