Malgrat que la pràctica totalitat d'aeroports europeus ja estan oberts al trànsit, el de Girona continua operant només a una tercera part del que estava previst, a causa sobretot que Ryanair continua sense volar més al nord dels Pirineus. Així, del total de 106 vols previstos ahir a l'aeroport de Girona se'n van realitzar únicament 30, ja que 76 es van cancel·lar (38 d'arribada i 38 de sortida). L'aeròdrom gironí també va servir ahir com a connexió per a alguns passatgers i va operar cinc vols amb origen o destí Egipte, República Dominicana, Marroc i Turquia.

Els 31 vols que van sortir ahir de l'aeroport gironí tenen com a origen o destí ciutats del sud d'Europa, la península Ibèrica, les Illes, Malta i Marroc.

Aquest elevat percentatge de cancel·lacions es deu bàsicament que la companyia irlandesa de baix cost Ryanair, que és pràcticament l'única que opera des de Girona, ha decidit que no començarà a programar amb normalitat els seus vols fins avui. Ryanair va anunciar que avui a les 5 del matí obrirà els vols amb les rutes del nord d'Europa, encara que ja ha advertit que, si no hi ha canvis, no volarà ni a Gran Bretanya ni Irlanda fins al divendres dia 23.

Com ja ha succeït als últims dies, el núvol de cendra procedent de l'erupció del volcà islandès ha convertit Girona en plataforma d'entrada a Europa de diferents vols amb altres destins que ara utilitzen aquestes instal·lacions. Un d'aquests vols especials procedia del Marroc, i els seus passatgers van continuar el seu viatge per carretera fins a Brussel·les, la seva destinació final. També es va enlairar des de Girona un vol especial de sortida en direcció a les Illes Canàries.

I ara no hi ha bitllets

Els viatgers que després de dies d'espera veien amb optimisme com es començava a obrir l'espai aeri europeu perquè així podrien tornar aviat a casa seva, s'estan enduent un darrer -o potser penúltim- desengany: ja hi havia ?passatgers que tenien bitllet per a aquests vols, així que s'han de conformar a adquirir-ne només si hi ha places lliures. Això pot trigar encara una setmana a succeir.

Els passatgers dels vols anul·lats amb destí al nord d'Europa que ?s'apropen a l'aeroport de Girona per aconseguir bitllets per tornar a casa no troben seients per als ?primers avions i s'han d'esperar una setmana a sortir. Tot plegat, malgrat haver-se restablert la ?circulació aèria de l'espai europeu.

Els turistes es mostraven ahir ?indignats amb la companyia i ?remarcaven que molts aeroports d'Europa ja funcionen amb total normalitat. De res no servien les seves queixes: Ryanair no ?operaria fins avui. I encara es veurà.