Educació ofereix 141.619 places de FP -76.887- i Batxillerat -64.732- per al curs 2010-2011 a tot Catalunya, 2.194 més que el passat. A tot el país, la Conselleria ha posat en marxa 54 nous cicles formatius en 43 instituts. La preinscripció per a la formació ?postobligatòria s'obrirà el 10 de maig i es tancarà el dia 21.

Per primera vegada, es podran estudiar els cicles de Producció agroecològica i d'Instal·lacions de telecomunicacions. A més, el cicle de grau mitjà d'Emergències Sanitàries s'implanta a 7 municipis més per cobrir tot el territori.

El Departament d'Educació reduirà el nombre de professionals destinats a les aules d'acollida per al curs vinent. El director territorial de la Conselleria a Girona, Andreu Otero, va explicar que la retallada segurament es concretarà en 26 docents dels 169 que ara realitzen aquesta tasca i que això comportarà el tancament d'algunes aules.

La decisió de reduir el professorat assignat a les aules d'acollida es basa en el nombre d'alumnes preinscrits per al curs 2010-2011, unes dades que -segons va informar Otero- mostren una reducció dels usuaris d'aquest servei que s'ofereix a partir del tercer curs de primària; és a dir, l'alumnat immigrant que desconeix la llengua catalana i que viu a Catalunya des de fa dos anys o menys.

Pendents del setembre

Davant la possibilitat que es repeteixi un fenomen habitual de cada principi de curs a Girona i que al setembre arribin més alumnes nouvinguts que ara no estan previstos, el director territorial va assegurar que si això succeeix s'ajustarà el nombre de docents. Però ara, a l'hora de planificar el proper any escolar, el Departament d'Educació parteix de les xifres de la preinscripció que ja estan tancades i "amb dades a la mà, ara n'hi ha menys" -d'escolars estrangers.

Andreu Otero va remarcar que el nombre de professionals que es treuran d'aquestes unitats no es correspon amb la quantitat d'aules d'acollida que es tancaran, ja que moltes seguiran obertes però amb menys docents al seu càrrec. En l'actualitat, hi ha aules que funcionen amb dos professionals, d'altres que en tenen un i algunes per a les quals només s'hi ha assignat mitja jornada. La reducció -que s'aplicarà a tot Catalunya- implicarà deixar amb un docent aules d'acollida que ara en tenen dos, amb mitja jornada d'altres que ara disposen d'un professional a jornada sencera i eliminar un tercer bloc perquè Educació no hi destinarà ningú.

L'objectiu de les aules d'acollida és oferir un marc de referència i un entorn de treball obert, a dintre del centre educatiu, que pretén facilitar l'atenció a l'alumnat nouvingut, incidint en l'aprenentatge de la llengua.

Des de fa uns anys, el Departament d'Educació desenvolupa una adequació dels antics programes d'immersió lingüística, que es van crear pensant en una immigració que parlava castellà i havia d'aprendre el català. El canvi de les onades migratòries ha portat la Conselleria a adaptar el programa, enfocant-lo ara a l'alumnat nouvingut que parla ni català ni castellà.