L'Ajuntament de Tossa de Mar aprovarà en el proper ple ordinari, que se celebrarà dijous vinent, el primer conveni col·lectiu laboral del municipi. Fins ara, els treballadors es regien pel conveni de la construcció i amb aquest acord ja disposaran d'un conveni propi per primera vegada a la història.

La negociació ha estat feixuga i s'ha allargat gairebé durant tres anys, ja que Comitè i Ajuntament van començar a parlar a finals del 2007. El conveni, que serà vigent fins al desembre de 2011, entrarà en vigor un cop aprovat al ple i passats els processos habituals i tindrà caràcter retroactiu des de l'1 de gener d'aquest any, segons van apuntar des de l'Ajuntament.

Es tracta d'un conveni "de mínims" -segons el comitè-, "però que permetrà avançar en moltes qüestions importants", va apuntar Antonio Ponce, president del Comitè. "L'acord és molt important perquè consolidarà diversos temes que estaven sense fer", va explicar Ponce. Eren temes que havien estat aprovats en diversos acords o d'altres drets implícits que tenen els treballadors per llei, però que ara estaran recollits en el conveni que s'aprovarà al ple. Els dies personals, festes diverses, permisos o, fins i tot, l'horari laboral són algunes de les qüestions que vindran marcades en aquest acord.

Totes les parts implicades es felicitaven ahir per l'esforç realitzat durant tot aquest temps. L'alcaldessa, Imma Colom, es va mostrar satisfeta amb el conveni i va expressar que està "molt contenta" per haver-lo assolit. "Les primeres aspiracions eren més altes, però han entés que estem en un moment difícil i finalment hem arribat a un bon acord per les dues parts", va comentar Colom.

Per la seva part, Joan Antoni Hervias, que és el regidor que ha portat la negociació, va explicar que es tracta d'un acord històric. "Fins ara no hi havia cap conveni col·lectiu a Tossa i, per tant, es tracta d'un acord històric per al municipi", va comentar Hervias. "Hem fet la negociació sota una mesa única, tots barrejats, perquè tothom sapigués com anaven les coses", va afegir Hervias.

El president del Comitè, Antonio Ponce, també es va mostrar satisfet, malgrat reconèixer que ha estat una negociació "molt dura". "Estem contents perquè per primera vegada hi haurà un conveni. Els treballadors es regien pel de la construcció i, per tant, estàvem amb un conveni que no ens tocava", va apuntar. Ponce, a més, va voler fer un reconeixement a Hervias, tot i haver tingut moments difícils amb ell durant la negociació. "Vull fer un reconeixement a l'esforç titànic que ha fet el regidor Joan Antoni Hervias", va afegir.

Els funcionaris també

En el ple de dijous també està previst aprovar l'acord de les condicions laborals dels funcionaris, que s'ha enllestit en els darrers mesos. El nou conveni incorpora totes les novetats que han anat sortint i aprovant-se per llei en els últims anys, ja que aquest acord no s'havia actualitzat des de feia gairebé 20 anys. De fet, el darrer acord dels funcionaris data del ple municipal de l'abril de 1991.