Un total de 518 dels 1.114 vols programats per ahir dissabte es van cancel·lar en els 19 aeroports de la xarxa d'AENA afectats pel núvol de cendra del volcà islandès Eyjafjalla. La previsió era que les operacions es reprenguessin entre les vuit del vespre d'ahir i les dues de la matinada d'avui.

El tancament de les instal·lacions espanyoles es va iniciar la matinada de divendres a dissabte als aeroports de Santiago de Compostel·la, A Corunya, Vigo, Astúries, Santander, Burgos, Lleó, Valladolid i Salamanca. Davant el desplaçament de les cendres cap a la península Ibèrica, al migdia es van tancar també els aeroports de Bilbao, Sant Sebastià, Vitòria, Saragossa, Osca, Pamplona i La Rioja, i des de dos quarts de quatre de la tarda els de Barcelona, Girona i Sabadell. També va quedar fora de servei l'aeroport de Lleida, amb el qual eren 20 els aeroports fora de servei a tot Espanya.

Les previsions indicaven que a partir d'aquesta nit podrien tornar a estar operatives les instal·lacions de la cornisa cantàbrica i de Castella i Lleó, mentre que en els aeroports catalans les restriccions no s'aixecarien durant la matinada.

Eurocontrol, l'organisme europeu que coordina el trànsit aeri, calculava que a partir de la passada mitjanit el núvol de cendra s'allunyaria d'Espanya i començaria a estendre's per l'espai aeri francès. La contaminació va afectar també a les rutes entre Amèrica i Europa i Àsia, que s'estaven desplaçant cap al sud per evitar les zones afectades en l'Atlàntic Nord.