Una colònia de gats porta de cap l'escola de primària El Bruc de Riells i Viabrea des de prinicipis d'aquest curs 2009-2010, ja que fan les seves defecacions al pati de la zona del centre escolar on hi ha col·locats els mòduls prefabricats i on estudien els alumnes de tercer, cinquè i sisè de Primària. La mala olor, les defecacions en si i la manca de salubritat són els fets que han dut el centre escolar a denunciar-ho tant al Departament de Salut com el d'Educació i en primer terme, ressalta el director Jordi Sitjà, a l'Ajuntament de Riells i Viabrea "que no ho soluciona".

Aquest fet ha provocat que des d'aquest dimarts l'equip directiu de l'escola hagi declarat clausurat aquesta part del pati i des de llavors, els alumnes que el solen utilitzar passen la seva estona d'esbarjo al pavelló esportiu, que es troba a uns 400 metres del centre educatiu però que suposa "perdre deu minuts anant i tornant d'un lloc a l'altre", es lamenta el director i per tant, els nens i nenes perden temps del seu lleure.

Aquesta situació la provoquen, relata Sitjà, només quatre gats i que si bé el centre ha intentat mantenir el pati net per l'hora de l'esbarjo "es fa impossible tenir-ho net, perquè el netegem quan el pati és buit i al cap d'una hora, els gats tornen i hi fan les seves feines". Per tot això, el director considera que aquesta és una situació "que no pot seguir així i que cal solucionar-se d'una vegada".

Alhora, el responsable del centre critica un cop més el consistori, perquè des d'Educació "se'ns ha dit que és competència de l'Ajuntament posar-hi solució" i des de Salut -el director diu que fa un mes que va denunciar-los la situació- li van dir el mateix que des d'Educació i en canvi, "l'Ajuntament no està fent res i per això va ser divendres quan vam decidir que calia tancar el pati a partir de dimarts".

Nova escola

A aquesta clausura se li suma que la resta de la zona de pati és petit a causa de la presència de mòduls prefabricats, ja que Riells i Viabrea està a l'espera que se'ls faci una nova escola i descongestioni l'actual centre El Bruc.

Des de l'equip de govern, la regidora d'Educació de Riells, Sònia Da Silva (PSC), explica que el consistori ha fet tot el que estava en les seves mans i que "no podem fer res més". I explica que si bé hi ha gats, no seria una colònia i que el consistori va fer analítiques al sorral, "que han sortit bé"; que a més, s'han posat en contacte amb Educació i Salut i que també s'ha requerit a un veí de la zona que netegi una zona d'herbes i també, que s'està pendent de canviar un filat que hi ha tocant l'empresa Gres de Breda per on es poden escapolir els gats. Per altra banda, Da Silva assegura que li sorprenen les queixes del director, quan s'ha reunit amb ell sense anar més lluny el divendres per trobar solucions.

Per la seva banda, des del grup de CiU a Riells i Viabrea, que està a l'oposició de l'Ajuntament, es denuncia aquesta situació que pateix l'escola i el seu portaveu, Josep Manel Tarrida (CiU), assegura que "els veïns expliquen que una persona alimenta aquests animals cada dia en una zona verda que limita amb el pati dels aularis i amb la parcel·la de Gres de Breda i que aquests gats viuen en la zona de la fàbrica que no està edificada, on hi ha bardisses descuidades i es mouen lliurement pel pati de l'escola" i per tant, casuen el problema.

Aquest, a més, critica la manca d'actuacions per part de l'Ajuntament però explica que fa pocs dies va veure tècnics que volien analitzar la resta del pati i no on hi ha els aularis prefabricats, i que en canvi "van fer-ho per la insistència de reponsables del centre".