L'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro ha encarregat un informe per conèixer les causes i conseqüències del tall de llum que va patir el municipi amb motiu de la nevada del passat 8 de març i que va deixar sense llum veïns almenys durant cinc dies. El regidor d'Interior, Ferran Martín (PSC), ha explicat que el que es vol comprovar amb aquest estudi, d'un cost de 10.000 euros, és si la companyia elèctrica Endesa va incórrer en una negligència en el manteniment de la xarxa elèctrica i si té alguna responsabilitat en el fet que el municipi no rebés llum fins el dia 12 de març. Martín ha afegit que si les conclusions responsabilitzen la companyia del tall, l'Ajuntament prendrà les mesures que cregui oportunes perquè Endesa hagi de respondre sobre el fet que el municipi es quedés a les fosques.

L'encàrrec s'ha fet a l'empresa Politécnica de Ingeniería y Arquitectura i, malgrat que es preveia tenir l'informe enllestit fa un mes, el termini no s'ha complert perquè, segons el regidor, Endesa no ha posat gaires facilitats a l'hora d'obtenir la informació que se li demanava.

L'informe ha d'analitzar diversos punts i en detalla què es vol obtenir en cada un. Per exemple, de la gestió de la crisi per part d'Endesa, es vol saber com es va gestionar i amb quins criteris. També es vol posar llum a si la xarxa elèctrica complia la normativa de la instal·lació, el sistema i material de la construcció de les torres metàl·liques i de formigó, comprovació del correcte muntatge de les torres i del cablejat, estudi de l'estat dels pals de fusta i de tots els materials si estaven envellits o deteriorats. En aquest punt, també s'inclou si es complia la Llei de garantia i subminstrament elèctric 18/2008.

Des de l'Ajuntament es considera que no hi ha hagut un bon manteniment de les instal·lacions que, si hi hagués estat, hi hauria hagut incidències, però possiblement de menys magnitud.

Sobre la gestió de la crisi, des del consistori es pregunten com és possible que Endesa tingués cinc dies i més abonats sense llum. I si això fou així perquè no disposa de generadors. Cal recordar que al municipi platjarenc hi va haver una forta crispació per part dels veïns i que els primers generadors van arribar cinc dies després i perquè l'Ajuntament va fer directament la gestió amb un empresari de Sant Feliu de Guíxols, Pere Luque.

Les conclosions d'aquest informe es preveuen tenir durant aquest mes.

L'institut, a l'espera

En el ple del dilluns, el regidor d'Ensenyament, Pedro Torres (ICV), va informar a preguntes de l'oposició que el passat dia 25 de maig havien de començar les obres de construcció del nou institut Ridaura, a Castell d'Aro. No va poder ser, va informar, per uns problemes entre Gisa i l'empresa que ha d'aixecar l'edifici, però confia que a finals d'aquesta setmana l'inici de les obres d'aquest nou centre tan reivindiciat ja siguin un fet.