Dilluns començarà una vaga de tres dies del Transport Sanitari a Catalunya, a la qual estan convocats els 500 treballadors del Consorci a les comarques de Girona. L'aturada en protesta perquè els han retallat el sou un 5% es va confirmar ahir, després que fracassés la segona jornada de negociació amb la patronal del sector.

Si dimecres es van trobar al Servei Català de la Salut, ahir ho van fer al Tribunal Laboral de Catalunya -on els treballadors s'havien tancat la nit anterior fins a les 2 de la matinada- i avui estan convocats al Departament de Treball de la Generalitat per pactar els serveis mínims de la vaga. Aquesta afectarà els trasllats de pacients per acudir a visites o a activitats de rehabilitació, mentre que es mantindran inalterables les sortides programades per sotmetre's a sessions de diàlisi i de quimioteràpia o ràdioteràpia a l'Institut Català d'Oncologia (ICO). Amb tota probabilitat, el conflicte sorgirà a l'hora de pactar els serveis mínims per cobrir les urgències, ja que treballadors gironins avançaven el seu rebuig a cobrir-ne el 100% tal com se'ls va imposar en la darrera vaga del sector -realitzada el 2002. Les mobilitzacions continuaran si l'aturada dels dies 19, 20 i 21 de juliol no serveix per satisfer les reivindicacions laborals dels vaguistes, segons apuntaven ahir.

Propostes rebutjades

La segona jornada de negociació -que es va allargar més de 6 hores- va acostar una mica les posicions entre els sindicats representants dels treballadors -UGT, CCOO i USOC- i l'empresa, que va proposar recuperar en 18 mesos el poder adquisitiu que ara perden però sense apujar l'IPC anual; en cas de fer-ho, els afectats van explicar que haurien acceptat l'oferta. El Tribunal Laboral va mediar plantejant una altra proposta -en aquest cas rebutjada tant pels treballadors del Consorci com per la patronal- que consistia en recuperar un 2,5% de la retallada aquest mes i l'altra meitat el juliol de 2011, alhora que els sous es mantindrien congelats dos anys i també sense l'increment de l'IPC.