L'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer de Cassà de la Selva exigeix més implicació de l'administració davant els problemes econòmics que pateix. De moment no els han concedit cap subvenció, quan fins ara suposaven el 75% del pressupost total.

Si no reben ajuda econòmica preveuen que el servei Respir, que dóna suport a familiars i malalts d'Alzheimer, tanqui les seves portes. Gràcies a l'aportació d'industrials de la localitat, l'associació s'assegura continuar durant dos mesos més tot i que es manté la incertesa a llarg termini. Els treballadors de l'associació han convocat una concentració aquest dimecres a la tard i asseguren que aquest és l'inici d'un seguit de protestes.

L'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer de Cassà de la Selva va obrir les portes del servei Respir el 2003. Després de set anys, ara tenen greus problemes econòmics que els podrien obligar a clausurar el servei.

El programa Respir està format per cinc treballadors (dos auxiliars de geriatria, dues psicòlogues i un xofer) que ofereixen ajuda als malalts i familiars. Però no és un centre de dia ja que es tracta d'un local on els familiars poden deixar els malalts quan ho necessiten. L'associació ofereix, en aquest centre, tallers de memòria i estimulació psicològica per retardar els efectes de la malaltia. Als familiars se'ls dóna suport per afrontar el dia a dia.

En total pel servei passen unes 30 famílies al mes, tot i que durant un mateix dia acullen uns 15 malalts ja que el moviment de gent és continu. Aquestes persones provenen principalment del municipi de Cassà de la Selva, tot i que també n'hi ha de pobles del voltant com Caldes de Malavella o Llagostera. Tots ells paguen com a màxim 200 euros pels tallers i pel transport adaptat.

Al llarg d'aquests set anys, el programa Respir i l'associació han funcionat, en un 75%, a través de subvencions. Mentre la resta del pressupost (un 25%) provenia de les famílies. Però ara la crisi ha fet que les institucions disminuïssin les aportacions i això ha provocat que el centre de Cassà de la Selva pateixi greus dificultats per tirar endavant. Tot i això, el president de l'associació, Jordi Presas, va anunciar que gràcies a l'aportació d'uns industrials del municipi podran 'tirar endavant durant dos mesos més'. Tot i això, es manté la incertesa de si podran oferir aquest servei a llarg termini.

Els treballadors de l'associació van convocar una concentració ahir a la tarda davant del local que tenen al municipi de Cassà de la Selva. Allà es va llegir un manifest on van exposar els seus arguments per fer obrir els ulls a les institucions implicades.

A més, Presas, va afegir que es tracta tant sols de la primera acció d'un seguit de protestes per reclamar la implicació de l'administració.Una de les coordinadores del servei Respir, Esther Ayala, va afirmar que realitzen un servei "que hauria de proporcionar sanitat i no pagar-lo les famílies". "Si l'Administració veu que el servei funciona hauria d'oferir-li o accelerar les ajudes", va dir Ayala.