Al foc li agrada Girona. Així ho demostren les xifres amb què treballa el Departament de Medi Ambient de la Generalitat i que reflecteixen que el territori de les comarques gironines és el punt on més incendis s'han produit durant els mesos d'estiu. Tret del cas de Vilopriu (on van cremar prop d'un centenar d'hectàrees de massa forestal en un dels focs més importants de l'any al pais) la demarcació de Girona no ha patit episodis especialment virulents però sí que ha resgitrat constants focs que han esquitxat practicament totes les comarques del territori.

Malgrat que la campanya d'estiu encara no està tancada de moment les estadístiques del Deparatment de Medi Ambient recullen que la comarca de l'Alt Empordà és amb més de vint focs la zona on més han hagut d'actuar els bombers. Tot plegat el dany ha estat mínim perquè la superfície cremada no ha superat l'hectàrea. La sequetat del terreny i les ràfegues de vent són factors determinants per aquest alt índex de foc a l'Empordà però la ràpida actuació dels bombers en la majoria de casos (a part dels parcs convencionals a l'estiu es reforça la vigilància amb dispositius especials) ha permès mantenir vius els boscos. En la llista dels focs, rere l'Alt Empordà ve la seva comarca bessona, el Baix Empordà. En aquest cas les xifres de Medi ambient parlen de 16 focs entre l'1 de juny i finals d'agost. En aquest registe hi figura precisament el foc que a finals de juliol va cremar entre Vilopriu i Gaüses. En aquell cas la superfície cremada va ser important (més de noranta hectàrees) però no va ser l'única vegada que els bombers han hagut de córrer cap a una zona que es podria qualificar de punt negre dels incendis forestals. De fet, tot just aquesta setmana s'hi han decretat dos focs en tan sols dos dies de diferència.

Les següents comarques afectades pel foc ja queden lluny de la marca dels dos Empordà perquè el Gironès ha registrat una desena d'incendis forestals (que han carbonitzat poc més d'una hectàrea i mitja) i segueix la Selva amb quatre focs.

Més de 80 des del gener

En el balanç des d'inicis d'any (les dades recullen les incidències des de l'1 de gener fins a finals d'agost) a Girona han cremat més de 80 incendis, una xifra que tan sols supera la demarcació de Barcelona. En aquest balanç dels vuit primers mesos de l'any altra vegada l'Alt Empordà torna a liderar el llistat de tot Catalunya pel que fa a incendis declarats, on més superficie s'ha cremat ha estat, en canvi, al Tarragonès.