Les dades transmeten una sensació de frenada generalitzada, sobretot en l'àmbit de Catalunya, però també a la demarcació de Girona. El nombre d'agents de policies locals que enguany seran enviats pels seus respectius ajuntaments a fer la formació oficial de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) davalla espectacularment en relació a d'altres anys. A Girona, passen de 45 agents el 2008 i 50 el 2009 a tan sols 33, tot i que val a dir que en els dos darrers anys Lloret de Mar va fer promocions molt potents (set agents el 2008 i onze el 2009) que distorsionen lleugerament les dades, ja que enguany només n'envia tres. Però no són els únics ajuntaments que han desaccelerat en aquest camp. Roses va formar sis policies l'any passat i enguany no hi envia ningú. Figueres va enviar a l'ISPC sis agents el 2008, cap l'any passat i enguany n'hi aporta tres.

Però la magnitud de la davallada es percep sense cap dubte en les dades generals de tot Catalunya, fetes públiques ahir pel Departament d'Interior amb motiu de l'inici del curs a l'ISPC. Del total de 546 places reservades a agents locals (250 per a la Guàrdia Urbana de Barcelona -GUB- i 296 per als cossos locals -PL- d'arreu de Catalunya), se n'han cobert 484 (223 a la GUB i 261 de PL). Ja sigui per motius econòmics o bé organitzatius -enviar un agent interí a formar-se suposa pagar-li el sou a un policia que no prestarà servei, o ho farà en horari molt reduït, mentre duri la formació- enguany tan sols 121 consistoris de Catalunya aporten policies a la promoció que ara comença, quan el 2009 van ser 140 i el 2008, 153. Pel que fa a dades absolutes, enguany 484 policies locals es formaran a l'ISPC, el 2009 ho van fer 643 i el 2008, 753. Tal i com demostra l'oferta de places, Interior també permet l'entrada a menys policies locals cada any, mentre que les places per a Mossos d'Esquadra romanen relativament estables, cap a 900 per promoció. El curs passat van entrar 882 aspirants a mosso i enguany són 809.

A Girona, lleugera davallada

Un total de 18 ajuntaments gironins formaran policies en aquesta promoció quan en les dues promocions anteriors van ser 21 els consistoris que van enviar agents a formar-se. Enguany, el màxim d'agents que hi envia un ajuntament són tres -Castell-Platja d'Aro, Figueres, Girona, Lloret de Mar i Santa Coloma de Farners. La davallada més espectacular és la de Lloret de Mar, que els darrers anys va fer promocions molt fortes -per la voluntat política d'assolir els 100 agents al cos de policia local- i el 2008 va enviar set agents a l'ISPC i el 2009, onze. Palafrugell, que va enviar dos agents el 2008 i 2009, enguany no hi aporta ningú.

L'any passat, Roses i Salt van enviar sis i quatre agents, respectivament -Salt n'havia enviat quatre més el 2008-. Enguany, Roses no formarà cap policia nou i Salt n'envia dos a l'escola. Figueres, que el 2008 va enviar a formació sis agents, enguany n'hi aporta tres.

La resta d'ajuntaments gironins que enguany faran l'esforç de formar policies són Anglès (un agent), Arbúcies (un agent), Begur (un agent), Cadaqués (un agent), Caldes de Malavella (dos agents), Hostalric (dos agents, i ho fa per primera vegada), La Jonquera (un agent), Llagostera (un agent), Llançà (un agent), Olot (dos agents), i Sant Feliu de Guíxols (dos agents). Sils (un agent).