Alguns propietaris forestals es queixen que més de mig any després de la gran nevada del mes de març encara no han cobrat les subvencions per netejar els boscos afectats, principalment a Girona, o no s'han gestionat bé. Es queixen que s'han destinat les ajudes fonamentalment a les finques més "visibles" i "properes a les carreteres"."A la majoria de propietaris que tenim finques aïllades i no tan visibles se'ns ha denegat l'ajuda", critica el propietari forestal d'una finca a Palafrugell, Joan Resplandis. A aquesta queixa, se n'hi afegeix una de més dramàtica. Segons Resplandis, una gran part de les ajudes concedides no s'han arribat a cobrar. "Han enviat cartes dient que no es podien fer efectives les ajudes per falta de liquiditat", explica aquest propietari forestal.

La presidenta de l'Associació de Joves Empresaris de Girona i propietària de l'empresa Gestió Forestal, Núria Carreras, assegura que la situació és "insostenible". "No s'ha netejat tot el que s'havia dit que es faria", es queixa. "Les ajudes segueixen congelades i la majoria de propietaris no poden assumir el cost que suposa la neteja d'aquests espais", afegeix.

Per la seva banda, el director de l'Hotel Tamariu Palafrugell, Lluís Pellicer, considera que a més de la perillositat que suposa un bosc sense netejar -per l'elevat risc d'incendi-, la deixadesa també afecta la imatge que s'emporten els turistes de les comarques gironines. "Aquests mesos, per exemple, el turista que ha anat a caminar per camins de ronda s'ha adonat que l'entorn no estava en el seu millor estat", explica Pellicer.

Des del Departament de Medi Ambient han assegurat a l'Agència Catalana de Notícies que totes les persones a qui es va aprovar la concessió de l'ajuda l'han rebut. Potser aquestes no tenen actualment el 100% de la subvenció, ja que no es va donar el total de la quantitat sinó que s'està a l'espera de comprovar que s'estan realitzant els treballs per finalitzar els pagaments. Les mateixes fonts van explicar que aquelles persones que no han rebut diners és perquè no complien la puntuació màxima. Per poder tenir dret a aquestes subvencions era necessari complir els requisits establerts per la conselleria i aconseguir la puntuació màxima. Aquestes ajudes van prioritzar les finques que tinguessin una afectació mínima del 25%, que s'ubiquessin en municipis d'alt risc d'incendi, que disposessin d'instruments d'ordenació forestal i les que presentessin la sol·licitud en forma d'agrupació o associació de propietaris forestals. En total, s'han atorgat 9,5 milions d'euros.

La resta, per més endavant

Tot i això, les mateixes fonts del Departament de Medi Ambient van indicar que un cop esgotat el pressupost inicial s'estudiaran la resta de sol·licituds.

És a dir, aquelles que no arribaven a la puntuació màxima, per mirar si encara es poden concedir algunes ajudes més.