La Diputació de Girona va presentar ahir Paisatges vius, patrimoni natural de les terres gironines, una obra que arriba després de tres anys de feina per il·lustrar, segons la corporació, l'"extraordinària bellesa" però també "la fragilitat" dels paisatges de la demarcació.

Així mateix, recull en DVD informació tècnica actualitzada sobre cadascun dels espais naturals gironins. El treball segueix el fil conductor del naturalista Albert Ruhí, i compta amb imatges de Jordi Bas, així com amb contribucions d'experts del país. En la presentació de l'obra, el diputat de Medi Ambient, Josep M. Rufí, la va destacar per ser una "font de dinamització econòmica i actiu de primer ordre".

Aquesta publicació, adreçada al públic general, més enllà de descriure els elements del medi natural, el que vol fer és interpretar "la complexitat del paisatge com a suma de tots els valors ambientals, tant naturals com culturals, alhora que com a recurs socioeconòmic de primera magnitud", segons la Diputació. Rufí va subratllar també que l'obra "emfasitza el valor afegit que suposa l'activitat tradicional, així com el caràcter canviant dels espais rústics i naturals".

Segons el diputat, "ara que ja sabem com hem de gestionar els espais naturals és hora de dur-ho a la pràctica, amb atenció, no tan sols a les àrees protegides, sinó també a la resta".

L'obra s'acompanya amb un DVD que complementa la informació del llibre i hi aprofundeix pel que fa als espais d'interès natural protegits, però l'àmbit d'aquesta informació també s'estén a aquells espais desproveïts de protecció, i per tant, més vulnerables i amenaçats.

El projecte del llibre i el DVD Paisatges vius, patrimoni natural de les terres gironines es va començar a gestar el març de l'any 2008, amb la creació del consell de redacció i la definició de l'estructura general de l'obra, tant pel que fa al llibre com també al DVD. Es fa a partir del Catàleg d'espais naturals d'interès natural i paisatgístic, redactat per l'Associació dels Naturalistes de Girona i la Copa.