El sotsdirector general per a Espanya i Portugal de la companyia aèria Air Berlin, Pablo Casper, va criticar ahir l'acord pel qual l'aerolínia Ryanair rebrà fins a 7,5 milions d'euros per quedar-se a l'aeroport de Girona fins al 2016.

Casper va reprovar que la Generalitat "subvencioni" Ryanair a l'aeroport de Vilobí d'Onyar, ja que considera que tot i que l'aerolínia irlandesa aporti quatre milions de turistes anuals a la demarcació gironina, es tracta d'un "turisme qüestionable".

Amb aquest acord, al qual va arribar la companyia amb representants de la Generalitat, la Diputació i la Cambra de Comerç de Girona a finals de desembre, l'aerolínia irlandesa es compromet a mantenir la seva presència a Girona i garantir així l'arribada d'uns quatre milions de visitants a l'any fins almenys el 2016. A canvi, Ryanair rebrà 7,5 milions d'euros anualment en concepte de la publicitat i la promoció turística que fa de les comarques de Girona.

Casper va aprofitar la presentació de nous vols d'Air Berlin a Barcelona per criticar també la participació de la Generalitat a l'accionariat de Spanair, ja que li "estranya" que un govern participi en una empresa privada.

Conflicte lingüístic

L'aerolínia alemanya Air Berlin no opera des de l'aeroport de Girona però sí del de Barcelona, i entre els mesos de gener i novembre ha transportat fins a 511.000 passatgers al Prat, respecte dels 420.000 de l'any anterior, dada que suposa un increment del 21%.

Preguntat per la possibilitat d'incloure el català a la pàgina web d'Air Berlin, el directiu de la companyia va mantenir que l'aerolínia està treballant actualment en múltiples projectes i que aquesta opció no està descartada.

Si aquesta opció finalment s'activa, Air Berlin posaria punt i final a un conflicte lingüístic que va començar fa més de dos anys, quan el director general de la companyia, Joachim Hunold, va publicar un polèmic editorial a la revista que reparteix la companyia aèria durant els vols.

A l'article, que va aparèixer l'any 2008 com una resposta a la proposta del govern balear per què Air Berlin participés en les campanyes de promoció lingüística del català a les Illes, Joachim Hunold parlava, entre altres coses, d'una possible discriminació del castellà a Mallorca, ja que, segons continuava escrivint, no se'l tracta com una llengua oficial a les illes. A més, afegia que els nens no saben parlar el castellà perquè no s'ensenya prou a les escoles.