Vodafone Espanya SA ha interposat un conteciós-administratiu al Tribunal Superir de Justícia de Catalunya contra l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm i també el de Maçanet de la Selva per les seves ordenances sobre l'aprofitament especial del domini públic local.

Aquesta, la de portar els ajuntametns als jutjats, és una pràctica que estan duent a terme les empreses de telefona mòbil perquè no volen pagar aquesta taxa. Aquesta, en el cas del municipi Sant Hilari Sacalm, segons estableix l'ordenança de l'any 2011 aprovada pel consistori, seria de 1.748,98 euros al trimestre a pagar per l'operadora Vodafone. I en el cas de Maçanet de la Selva, la taxa que ha d'abonar l'empresa de telefonia al consistori es dedueix de multiplicar el número de clients que tinguin al seu domiicili en el terme municipal de Maçanet corresponet a l'empresa per l'1,5% dels ingressos mitjos per operacions; és a dir, la facturació que fa la telefonia multiplicada per 1,5% durant l'any.

Aquests dos ajuntaments no són els primers que companyies de telefonia mòbil porten als jutjats per aquesta taxa municipal que grava l'ocupació d'espai públic que utilitzen per fer les comunicacions en els receptors. I les raons del municipi es basen en què per portar a terme aquest servei de subministrament calen "antenes, instal·lacions o xarxes que materialment ocupen el sòl, subsòl o volada de les vies públiques municipals, amb independència de qui sigui el titular de les xarxes", com és el cas de la comunicació de la telefonia mòbil.

Telefonies perden recursos

Aquestes ordenances no és el primer cop que són recorregudes per empreses de telefonia a la Selva i de fet el mateix poble de Maçanet va veure com Telefónica Móviles España SA li presentava un conteciós i fa dos anys es va donar a conèixer que havia perdut el recursos contenciosos administratius presentats contra l'ordenança fiscal. En aquell mateix temps, també es va conèixer que Telefònica també perdia el recuros contra Riudellots de la Selva i llavors, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va establir que les ordenances fetes pels consistoris eren legals.