«D'aquí a poc temps podrem dir que les nostres creences estan on han d'estar perquè nosaltres les portarem al (lloc) més alt». Aquesta és una entrada al perfil del Partit del Reneixement i Unió d'Espanya (Prune) datada el passat 28 d'octubre, vigília de Sant Narcís, a un quart de dotze de la nit. El Prune, amb seu a Granada i que va ser fundat el juliol de 2009, és un partit transversal, internacionalista i d'«inspiració islàmica» que té la intenció de presentar candidatures a les pròximes eleccions municipals del maig als ajuntaments de Girona i Barcelona, segons va confirmar ahir el seu president, Mustafá Bakkach el Aamrani. El Prune busca el vot dels immigrants (no només de procedència musulmana) i té un objectiu marc d'aconseguir "la regeneració moral i ètica de la societat espanyola" sempre dins el marc constitucional i atiant el compromís dels ciutadans cap a la participació dels afers col·lectius, cosa que significa, per exemple, que més persones puguin exercir el dret a vot als comicis.

El Prune també vol presentar candidatures als municipis de Granada, Màlaga, Cadis, Ceuta, Toledo i Múrcia, i altres encara sense especificar del País Basc i Astúries. La decisió no ha estat presa formalment i Mustafá Bakkach el Aamrani, també fundador del partit, emplaça a una reunió que s'ha de convocar per a finals de gener amb l'estructura a Catalunya i que ha de determinar si el Prune presenta ambdues candidatures. Tanmateix, el president s'ha mostrat molt predisposat a concórrer perquè pot ser un bon test (encara no han participat en cap convocatòria electoral) per "formar" els candidats i saber quin és el suport que retorna de les urnes. El partit, en aquest sentit, projectaria aconseguir experiència per a les generals de 2012 i les municipals de 2015. «No volem córrer. L'objectiu no és guanyar, és participar-hi, formar la nostra gent, i donar-nos a conéixer», afirma Mustafá Bakkach el Aamrani.

Qüestió religiosa

El partit es presenta com d'«inspiració musulmana» (a manera dels partits democratacristians a l'Europa occidental) i, per tant, no té, asseguren, una dependència directe de cap país estranger ni cap moviment polític. Tanmateix, la qüestió religiosa és prou important en el seu ideari. En el darrer consell nacional, celebrat entre el 10 i el 12 del passat desembre a Madrid, es va analitzar el procediment d'implantació, i el programari i estratègies a desenvolupar per les eleccions. Es va deixar clar que un dels «actius» del partit és que està format per «persones que professen religions minoritàries a l'Estat» i que «una de les seves prioritats és participar en la gestió de la diversitat religiosa», que «encara està molt lluny de ser satisfactòria per part de les administracions públiques». A més, considera que l'Islam és¨«la creença o base intel·lectual». El Prune vol esdevenir, sobretot, «una eina política d'utilitat per les minories culturals i ètniques d'Espanya, no només per als musulmans». D'aquesta manera, es raona, «encara que (el partit) hagi estat fundat per musulmans, està obert a la participació d'altres grups minoritaris que vulguin fer força perquè les problemàtiques que els afecten siguin tingudes en compte per l'administració i per la resta de la societat espanyola».