Costes del Ministeri de Medi Ambient rectificarà l'atermenament de Blanes enretirant-lo des de l'avinguda Vila de Madrid fins al nou passeig de s'Abanell per poder garantir l'activitat econòmica dels quatre càmpings afectats, fent una intepretació més flexible de la llei de costes. Així, ho va explicar la senadora del PSC i regidora de la localitat, Pepa Celaya, després de rebre la confirmació per part del director general. "Al matí, el director general de Costes m'ha comunicat que el Ministeri es compromet a fer coincidir l'atermenament amb el nou passeig de s'abanell, modificant el que es va fer a l'octubre", va explicar Celaya.

Segons va informar la senadora, el nou atermenament serà molt més a prop del mar, ja que la línia que s'havia marcat al llarg de tota l'avinguda Vila de Madrid s'enretirarà fins al passeig de s'Abanell. Tot i traslladar-se, el nou atermenament també guanyarà una part dels terrenys dels càmpings, ja que el nou passeig n'haurà d'ocupar un tros. "Amb el nou projecte, els càmpings també hauran de cedir una part dels seus terrenys, però serà un màxim de 40 metres, no els 200 que preveia la fitació de l'octubre", va destacar Celaya. Cal recordar que fins ara, el ministeri els demanava que cedissin de 120 a 200 metres i això feia que dos dels càmpings haguessin de tancar, perquè es veien afectats totalment i dos més perdessin la meitat de l'espai. "Representarà un esforç pels càmpings, però que ha estat bastant inevitable. És el màxim que hem pogut aconseguir", va afegir.

Encara no se sap, però, si la línia de l'atermenament que ara serà al passeig es marcarà per la banda de mar o per la part interior. Tots els detalls dependran del projecte del nou passeig de s'Abanell, que encara s'ha d'acabar de pactar amb l'Ajuntament, ja que segons va explicar Celaya des de Costes creuen que els dos projectes s'han convertit en un de conjunt. Segons el ministeri, el nou projecte ha d'estabilitzar la pèrdua de terreny respecte al mar i, per això, s'ha pogut enretirar l'atermenament que s'havia previst a l'octubre. Celaya va avançar que amb el nou passeig es pretén recuperar part de la platja, guanyant terreny al mar i aconseguir l'estabilitat de la sorra. El nou disseny, a més, amb una mena de dunes, està previst que pugui evitar els efectes dels futurs temporals.

Cal recordar que la fitació d'aquest atermenament estava prevista per al mes de juny. Després de la pressió exercida des de l'Ajuntament, la Generalitat a través del Departament de Política Territorial i el conseller Joaquim Nadal, i els mateixos càmpings es va aconseguir posposar-lo fins l'octubre per garantir la temporada d'estiu. A la tardor, es va fer finalment la fitació i tots van presentar al·legacions i, ara, Costes ha decidit rectificar. "Aquesta decisió és la culminació de tot un procés, en què totes les parts implicades hem anat a la una", va destacar Celaya.

Segons Celaya, ara Costes ha de respondre les diferents al·legacions que es van tramitar des dels càmpings i des de la Generalitat i després concretar el projecte definitiu del nou passeig de s'Abanell amb l'Ajuntament. Segons va confirmar dimarts l'alcalde de Blanes, la reunió amb Costes està prevista per a finals d'aquest mes.

Per la seva part, els càmpings van rebre la notícia positivament, tot i mostrar-se a l'expectativa fins saber més detalls de la qüestió per fer-ne una valoració més a fons. "La ?notícia és positiva, però som prudents fins que puguem veure en què es concreta el projecte", va comentar Antoni Trincheria, propietari ?afectat i representant dels càmpings. "No tenim suficients elements per fer una valoració definitiva", va afegir.

Per altra banda, tres ONG (Greenpeace, Ecologistes en Acció i WWF) van denunciar que la modificació de la Llei de Costes vol consolidar l'urbanisme descontrolat al litoral. Des de Greenpeace, a més, es va ?subratllar que la proposta de CiU al senat promou, amb el concepte "ciutat navegable", que les urbanitzacions com la Marina d'Empuriabrava, els Canals i Urbanizació de Santa Margarida a Roses i la Platja de Blanes escapin de la llei.