L'exalcalde de l'Escala i exdiputat al Congrés Josep Maria Guinart (Unió) tornarà a ser el delegat territorial de Justícia a Girona, càrrec que ja havia exercit en els períodes 1992-1995 i 1997-1999.

Guinart (Barcelona, 1956) és llicenciat en Ciències Empresarials i en Dret, i a més té un màster en direcció d'empreses per ESADE. Es va convertir en funcionari de la Generalitat l'any 1982 i va entrar a militar a Unió Democràtica el 1987, partit del qual va ser vicepresident i persident de la intercomarcal de les comarques gironines entre 1995 i 1999.

Entre el 1991 i 1992, Guinart va ser el gerent de la Comunitat Turística de la Costa Brava. El 1995 es va convertir en alcalde de l'Escala, càrrec que va mantenir fins a les últimes eleccions municipals, les de 2007, quan la llista socialista liderada per Estanis Puig va aconseguir ser la força més votada.

Durant el seu llarg mandat com a alcalde, però, va combinar el càrrec amb altres responsabilitats. A banda d'haver estat delegat de Justícia a Girona en dues ocasions, també va ser vicepresident de la Diputació entre 1995 i 1999, tot exercint com a president del Patronat de Turisme Costa Brava-Girona entre 1995 i 1998. A més, va ser director de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya (200-2003), mentre que durant diversos anys també va ser vocal del comitè executiu de l'Associació Catalana de Municipis i membre de la Comissió de Govern Local de la Generalitat (1995-2003).

L'any 2004 es va convertir en diputat al Congrés, on va ser portaveu de CiU a la comissió d'Interior. En perdre l'alcaldia el 2007, però, va reconèixer que el fet de compatibilitzar aquests dos càrrecs va ser el que l'havia fet perdre la confiança dels seus votants, ja que "la gent de l'Escala ho va entendre com una infidelitat amb el municipi".

Sense ser escollit al Senat

L'any 2008, ja a l'oposició de l'Escala, Unió va substituir Guinart per Montserrat Surroca a la llista de CiU al Congrés, de manera que l'exalcalde va passar a ser candidat al Senat. Al final, però, no va resultar escollit -CiU només va obtenir una senadora, Rosa Núria Aleixandre- i es va mantenir a l'oposició de l'Escala.

Un temps després, Guinart va anunciar que no es tornaria a presentar com a candidat a l'alcaldia de l'Escala, donant pas a Mari Dubé. Més endavant s'hi va repensar i va dir que estudiava repetir com a alcaldable, al considerar que la situació havia canviat, però finalment va acabar donant pas a la nova candidata. Ara, Unió el nomenarà delegat de Justícia a Girona.