Dos-cents cinquanta investigadors de 20 països europeus han debatut a Girona projectes per revaloritzar els paisatges de la vida quotidiana de les persones, els que conformen les seves ciutats i pobles. L'objectiu és dotar-los d'identitat i aconseguir que siguin uns llocs millor per viure.

Aquests experts han participat en un col·loqui internacional sobre paisatge que ahir i dijous es va realitzar a Girona, continuant un programa que dimecres es va iniciar a Perpinyà. L'organització ha anat a càrrec del ministeri francès d'Ecologia, Desenvolupament sostenible, Transport i vivenda i de l'Institut Francès per a la Investigació en Ciències i Tecnologies Ambientals, en col·laboració amb l'Observatori del Paisatge de Catalunya.

El seu objectiu principal era donar compte de la dimensió europea del programa d'investigació "Paisatge i Desenvolupament sostenible" i explicar els 16 projectes d'investigació seleccionats arran d'una convocatòria realitzada el 2005. Aquests treballs es van presentar organitzats en tres blocs temàtics: Paisatge, sostenibilitat dels processos d'evolució dels paisatges i les accions paisatgístiques; Adequació de les accions paisatgístiques amb els objectius del Conveni Europeu del Paisatge; i Economia del paisatge.

El congrés "Paisatges de la Vida Quotidiana. Intercanvi de mirades entre la investigació i l'acció" ha partit de la base que els paisatges que conformen els llocs on viu la majoria de la població europea no han rebut una atenció especial, tal com mereixerien: aquests són els espais urbans i les seves perifèries. Una finalitat de les jornades ha estat reconsiderar aquests paisatges quotidians per a milions de ciutadans des de la perspectiva dels projectes de millora que s'hi poden realitzar.

El director de l'Observatori del Paisatge de Catalunya, Joan Nogué, va destacar el caràcter extraordinari d'un congrés que ha mobilitzat experts d'arreu d'Europa a dues seus, Perpinyà i Girona, vinculades pel fet transfronterer.

Feina avançada a Catalunya

De l'activitat desenvolupada els últims tres dies, Joan Nogué va destacar "la constatació que arreu d'Europa, els països més conscients apliquen el Conveni Europeu del paisatge, que exigeix uns instruments d'ordenació que s'han d'inventar perquè, en matèria d'ordenació del territori, el paisatge és un concepte nou". Nogué va explicar que, aquí, aquesta feina ja es va fer amb la llei de 2005 "i ara s'estan desplegant els instruments creats, en la línia de França o Anglaterra, països més avançats en aquest àmbit".

La valoració final del col·loqui va anar a càrrec del president del Comitè Científic del Col·loqui, Yves Luginbühl; el Director de l'Observatori del Paisatge de Catalunya, Joan Nogué; i la catedràtica d'Anàlisi Geogràfic Regional, Josefina Gómez-Mendoza.