La Generalitat de Catalunya vol intentar modificar la legislació vigent per evitar el degoteig d'imputacions de la Fiscalia de Medi Ambient a alcaldes de diferents localitats per abocaments d'aigües residuals en no tenir construïdes les depuradores. La Generalitat entén que els consistoris queden superats en la seva tasca d'evitar-los ja que no disposen dels recursos necessaris per construir-les. Les instal·lacions estan projectades, però no s'han pogut fer. Per això, des de fa uns mesos el Govern català negocia amb l'Estat, perquè aquest introdueixi una petita modificació a la llei d'aigües que eviti aquestes imputacions.

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va aprovar el 2005 el Pla de Sanejament d'Aigües Residuals Urbanes (PSARU), que en substituïa un altre elaborat el 2002, i que preveia la inversió de prop de 1.000 milions d'euros per aconseguir eliminar la contaminació per abocaments d'aigua domèstica a l'horitzó del 2014. La crisi, però, ha compromès part d'aquestes actuacions. Així, doncs, en no tenir aquestes depuradores en marxa, la Fiscalia de Medi Ambient ha començat a imputar diversos alcaldes per un delicte ecològic, ja que des de fa uns anys la competència en abocaments d'aigües residuals és municipal.

De moment, la Fiscalia ha obert processos contra un mínim de 15 alcaldes de les àrees de Tarragona i Barcelona. Per ara, però, no hi ha cap batlle de Girona imputat, tot i que si els processos no s'aturen també hi podrien ser. Al llindar de La Selva, però, sí que hi ha un alcalde imputat, concretament, el de Tordera, Joan Carles Garcia, per qui la Fiscalia sol·licita 5 anys de presó per vessar aigües residuals, generades a la urbanització Terrabrava.

Per evitar que se segueixin produint aquestes imputacions, doncs, la Generalitat vol promoure un canvi en la legislació. En aquest sentit, segons fonts de l'Agència Catalana de l'Aigua, en els darrers mesos, s'està negociant amb el Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí perquè s'introdueixi una petita modificació a la llei d'aigües. En aquest sentit, i en paraules planeres, es demana que la llei no sigui tan rígida i inflexible amb els municipis que tenen planificades depuradores però que encara no disposen d'aquestes instal·lacions.

La qüestió encara és més rocambolesca

, tenint en compte que l'any 2008, el Govern de la Generalitat va aprovar la llei 16/2008 de 23 de desembre de mesures fiscals i financeres. Concretament, en la disposició transitòria quarta s'estableix que els abocaments dels municipis que no disposen de sistemes de sanejament propis però que tenen previstes actuacions en el Programa de Sanejament d'Aigües Residuals Urbanes (PSARU), tenen l'abocament autoritzat fins que disposin de depuradora pròpia. De manera, que els alcaldes tenen autorització per fer els abocaments, però estan imputats.

De fet, aquesta és una de les paradoxes que posa de manifest l'alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia. «És produeix una paradoxa molt gran perquè l'Estat va passar als Ajuntaments, a través d'un decret del 2003, la competència de les aigües residuals, però en canvi qui recapta els impostos i té els recursos és la Generalitat», va explicar Garcia. «El fiscal m'està imputant per una cosa que no haig de fer jo, sinó la Generalitat», va denunciar.

En referència als canvis en la legislació promoguts per la Generalitat, l'alcalde de Tordera els veu amb bons ulls, ja que, a més, podrien acabar amb els processos oberts. «Em sembla perfecte que des de la Generalitat s'intenti fer aquesta modificació, perquè es tracta d'una situació molt paradoxal: els Ajuntaments tenen la competència, però no cobren els impostos i per tant no tenen els recursos», va concloure l'alcalde.