Els nous ajuntaments es constituiran aquest dissabte, 11 de juny, de manera que els partits treballen a contrarellotge per acabar de tancar els pactes.

Quart

CiU i Alternativa per Quart-AM han arribat a un acord per tornar a governar plegats durant els propers quatre anys, de manera que el PSC de Pere Cabarrocas tornarà a quedar-se a l'oposició. Durant aquesta setmana, els dos partits s'aniran reunint per tal d'elaborar un projecte que sigui comú per als propers quatre anys, i a finals de setmana esperen poder-lo presentar públicament. Tot i que encara no és del tot segur, el més probable és que Alternativa tingui l'alcaldia durant els dos primers anys i CiU durant els dos últims.

Després de dues setmanes de negociacions, convergents i republicans han arribat a un acord per tal de governar plegats. Segons va explicar ahir la cap de llista d'Alternativa, Laura Vall-llosera, el pacte ja està acordat i ara han d'acabar de tancar un programa comú. "La idea és fer un projecte per als quatre anys, independentment de qui tingui l'alcaldia, i per això pactarem un programa compartit per als dos grups", assenyala. Pel que fa a l'alcaldia, considera que no és la qüestió més important, tot i el que més probable és que durant els dos primers anys la tingui l'Alternativa i durant els dos darrers, CiU.

Malgrat l'acord de govern, Vall-llosera assenyala que fins i tot oferiran al PSC que, si ho desitja, s'encarregui d'alguna regidoria. "Si ells volen, nosaltres estem disposats a estendre'ls la mà amb molt de gust", va assenyalar.

El PSC, però, es mostra visiblement molest amb l'Alternativa, amb qui van estar en converses per pactar. En una carta oberta, els socialistes critiquen que la marca blanca d'ERC els demanés, per fer un pacte, "tallar el cap" de l'exalcalde Pere Cabarrocas, i quatre anys d'alcaldia per al grup republicà. "Ens ha semblat insultant i indigne aquesta insinuació al transfuguisme, ja no només per nosaltres, sinó per respecte a tot els veïns que ens han donat suport", diu la missiva. A més, afegeixen que estan "cansats" de la "política de mercadeig" d'ERC i per això demanen poder governar en minoria (cosa que, al final, no serà possible". Pel que fa a CiU, els socialistes tenen clar que, per qüestió d'afinitat de programes, els era impossible pactar, però tot i això elogien la "dignitat" dels convergents en les converses que han mantingut.

Sant Julià de Ramis

L'acord encara no està tancat a Sant Julià de Ramis, tot i que la situació es va clarificant. En un municipi on PSC i CiU han empatat amb quatre regidors cadascun, la clau es troba en mans de Medinyà 1972-Entesa, Bloc Municipal i la Unió d'Electors. De moment, Medinyà 1972 ha decidit, en assemblea, quedar-se a l'oposició i no donar suport a cap dels dos grups majoritaris. Segons el seu cap de llista, Sixte Galià, consideren que aquesta és la millor opció per defensar els interessos de Medinyà, i garanteix que serà una oposició "participativa i constructiva". En els propers dies, reuniran els veïns per tal d'explicar-los detalladament els motius de la seva decisió.

Amb Entesa a l'oposició, sembla que el camí s'aplana per a Narcís Casassa (PSC). Bloc Municipal encara no ha definit la seva posició, però el més probable és que la UDM doni suport als socialistes. D'aquesta manera, Casassa podria governar en minoria amb la UDM o amb majoria absoluta si Bloc Municipal se'ls acaba sumant.

Ripoll

El grup municipal d'ERC a Ripoll ha assegurat que deixen lligats un seguit de projectes urbanístics. Entre les propostes hi ha la supressió de barreres arquitectòniques a la zona del pont de Calatrava, l'ampliació de la piscina municipal i la construcció d'habitatges de protecció oficial. De la mateixa manera, van anunciar que facilitaran tota la informació que pugui facilitar l'activitat del nou equip de govern de CiU.