L'absència d'un dels acusats, Antonio Morán Esteban, ha obligat a posposar fins a l'octubre la celebració del judici contra els tres pescadors de corall a qui el cap del agents rurals al Baix Empordà culpa de la crema del Mas Girbau, a Cruïlles, on vivia de lloguer, la nit de Cap d'Any de 1998. La situació provocarà que la vista se celebri gairebé tretze anys després d'haver-se produït l'abrandament pel qual estan acusats Pere Sureda Llobet, Josep Maria Lloveras Rodríguez i Antonio Morán Esteban.

L'ajornament del judici no resulta infructuós pels interessos de l'acusació particular, que exerceix el lletrat Gregori Martínez Palomé, ja que la situació ha impedit que prescriguin els fets a jutjar.

En cas de no haver rebut les parts en el procés la citació per a la vista -entregada el passat 27 d'abril- i haver-se sobrepassat el mes d'octubre d'enguany la causa quedaria prescrita en fer més de tres anys que l'Audiència Provincial va declinar encarregar-se del cas en favor del jutjat penal.

La situació no passa desapercebuda per a una de les defenses, patrocinada per l'advocat Benet Salellas, que qualifica la citació del passat 27 d'abril com un "intent desesperat per evitar la prescripció". Això no obsta que es mostri interessat en la celebració del judici pel propi interès dels seu client ja que considera que l'absolució serà pràcticament inevitable ja que troba fràgil l'acusació i considera rellevant el fet que el ministeri fiscal hagi evitat processar cap dels acusats.

El lletrat avança que en el supòsit d'una sentència absolutòria reclamarà a l'agent rural les costes de la celebració del judici aprofitant que el fiscal ha evitat actuar d'ofici.

L'acusació particular ho té complicat per demostrar cadascun dels delictes pels quals s'ha encausat els tres pescadors després que un dels testimonis hagi mort, hagi desaparegut un document del Centre d'Atenció Primària de Roses que certificaria com un dels encausats va necessitar assistència mèdica per guarir-se unes cremades, la dona d'un dels imputats hagi negat la declaració incriminatòria cap al seu marit i un altre testimoni hagi sol·licitat al jutge no assistir per por als pescadors. De fet, aquesta persona tampoc va assistir ahir a la vista oral tot i estar citat.

L'acusació particular demana per als acusats penes que arriben fins als set anys de presó.