Evitar accidents com el que fa pocs dies va costar la vida a un regidor de l'Ajuntament de Calarles (Baix Ebre), que va rebre un tret durant una batuda de caça o, en cas de Girona, el que va causar la mort a un caçador a Torrent (Baix Empordà) el setembre de 2008 en encalçar-lo un tret d'un company que el va confondre amb un senglar entre les bardisses. Aquest és l'objectiu dels caçadors gironins, que aquests dies proven un nou sistema de seguretat basat en uns dispositius de localització per satèl·lit per saber on és cada caçador en tot moment. Uns GPS envien una senyal a un sistema de recepció central i així el cap de la batuda pot controlar, a través d'una pantalla, si algun caçador s'ha mogut del seu lloc i si això pot generar algun perill.

De moment, el sistema està en fase de proves però si funciona i el preu resulta assequible, els caçadors el podrien incorporar a l'equip habitual per anar de cacera. El president de la Federació de Caça a Girona, Carles Dilmé, explica que el més important és "garantir la seguretat" i trobar nous mecanismes que redueixin al màxim el risc d'accidents.

El sistema està ara per ara en fase de proves i, de moment, els caçadors gironins tenen uns quants dispositius que serveixen per testar com funcionaria en les caceres. Els dispostius GPS farien que cada caçador, mentre és al bosc, estigués permanentment localitzar per satèl·lit i que el responsable de la cacera pogués saber en tot moment quina és la seva situació. El funcionament és senzill, els GPS emeten una senyal que arriba fins a un receptor que té el cap de la batuda. En una pantalla es controla en tot moment on està col·locat cada caçador.

L'objectiu d'incorporar aquest sistema és reduir al màxim el risc d'accidents durant les caceres. Dilmé assegura que els caçadors ja vigilen molt durant les batudes i que això fa que hi hagi pocs incidents, però recorda que de tant en tant encara s'han de lamentar accidents com la mort d'algun caçador a qui han disparat confonent-lo amb la presa. Per això, diu que qualsevol mecanisme que ajudi a reduir riscos en aquesta activitat serà benvingut. "La nostra prioritat sempre és la seguretat", afirma el president de la Federació de Caça de Girona. El mètode, explica Dilmé, és pioner tant a Catalunya com a l'Estat. Els dispositius GPS han arribat a les seves mans des dels Estats Units, on una empresa els ha dissenyat expressament per adaptar-los a les necessitats dels caçadors. "En tenim poquets i hem de comprovar com funcionen", però Dilmé diu que tenen moltes expectatives posades en aquest aparell experimental.

El preu, encara per esclarir

Però hi ha un altre obstacle per superar: el preu. Dilmé explica que durant la prova pilot només testen els dispositius però que no saben quin preu tindran si finalment els volen incorporar. Si el preu és assumible, Dilmé no descarta que es converteixi en una peça imprescindible per a la seguretat a les sortides de cacera, com ja ho són les armilles de colors cridaners o els walkie-talkie per comunicar-se entre caçadors durant les batudes.