L'Ajuntament de Sant Joan les Fonts, en els darrers dies, ha establert un contracte de cessió per temps indefinit del paratge del Buscarró. L'alcalde de la localitat, Joan Espona (CiU), explica que des de feia temps treballava un conveni amb la família propietària de l'indret. Apunta que l'acord forma part d'un pla destinat a incorporar espais d'interès històric o geològic a la gestió municipal amb la finalitat d'obtenir-ne beneficis culturals i turístics.

Explica que el Buscarró és un dels afloraments basàltics més importants de la comarca. Es tracta d'un dels punts de Catalunya, on es poden observar millor les tres fases de conversió de la lava en basalt. L'alcalde defineix el Buscarró de molt interssant per les vísites de grups escolars.

A partir de la cessió, Espona assenyala que la intenció de l'Ajuntament és la de buscar recursos per tal de millorar i endreçar l'indret.

El Buscarró és un promontori triangular de basalt d'uns vint metres d'alçada sobre el qual hi ha una superfície més o menys plana. Les parets laterals donen per una banda al Fluvià , per l'altra a la riera de Bianya i una darrera a la muntanya de la Cau. Durant les primeres dècades del segle XX va ser una important pedrera, de la qual sortien llambordes per a la pavimentació de carrers de diferents localitats de Catalunya.

L'activitat de la pedrera va contribuir a la gestació de part del nucli urbà de Sant Joan les Fonts a través de fondes i establiments de queviures per als treballadors. L'esplotaciói va eixamplar la separació entre una de les parets i la riera de Bianya.