L'Ajuntament de la Vall de Bianya ha establert un conveni amb el Bisbat de Girona per a la cessió de la gestió dels cementiris parroquials. La Vall de Bianya acull al seu terme municipal de 100 quilòmetres quadrats els cementiris de Santa Margarida, Sant Pere Despuig, Sant Martí de Solamal, Sant Martí de Capsec, Sant Salvador, Sant Martí del Clot, Santa Maria de Castellar de la Muntanya, Sant Miquel de la Torre a la Vall del Bac i Sant Andreu de Sucarrats. En la majoria dels casos, es tracta de petits fossars que des de fa molt de temps no reben difunts, però en contenen.

Alguns d'aquests cementiris, com ara Santa Maria de Castellar de la Muntanya i Sant Miquel de la Torre a la Vall del Bac estan molt deteriorats. Per exemple, el de Castellar de la Muntanya té part de la coberta dels nínxols enfonsada i els murs en molt mal estat. Els cementiris de Castellar i la Vall del Bac acullen mitja dozena de nínxols cadascun d'ells. Estan ocupats per habitants de les masies que van quedar buides a la dècada dels anys setanta i en molts casos els difunts no tenen referents familiars. La manca de visites de familiars i la gestió efectuada en èpoques anteriors per parròquies allunyades dels fossars són les causes del deteriorament actual.

L'alcalde de la Vall de Bianya, Santi Reixach (CiU), explica que "es faran les reparacions i el manteniment necessaris per respecte als difunts". De fet, el conveni va tenir els fonaments en la peticions de famílies que tenen difunts als cementiris.

Reixach assenyala que les primeres accions tindran lloc a Castellar de la Muntanya i la Vall del Bac. En aquest cas es tracta de dos fossars allunyats dels nuclis urbans i, fins fa poc, d'accés difícil.

En canvi, el de Santa Margarida de Bianya està situat prop del nucli de l'Hostalnou, al costat de la C-26. Es tracta d'un fossar en servei. En aquest cas el conveni servirà per poder-hi fer ampliacions i millores puntuals. La reparació dels altres també es farà en breu.