Els representants dels sindicats sanitaris més rellevants de les comarques gironines posen de manifest que l'estada mitjana dels pacients als hospitals ha baixat dràsticament. Organitzacions com Metges de Catalunya o CCOO, entre d'altres, posen de manifest que aquest fenomen no és nou, sinó que ja es ve donant des de fa almenys un any i mig, però que cada cop és més evident. Aquest fet coincideix amb la denúncia que van fer ahir les seccions sindicals a nivell català. Els representants dels quatre sindicats majoritaris en l'àmbit de la salut van constatar que hi havia "pressions" perquè els metges signin les altes dels pacients "estiguin com estiguin". Aquesta situació, van afegir, posa el pacient en "risc" i representa una "sobrecàrrega" per a la família.

Malgrat aquesta denúncia, els representants gironins no van parlar de pressions concretes. La presidenta de la Junta de Personal, Mª Àngels Rodríguez (CCOO) va recalcar, però, que aquesta disminució "és contínua des de fa un any i mig o dos, i arriba en alguns punts a la meitat del temps d'espera que hi havia fins ara".

En aquest sentit, Rodríguez creu que la reducció té més a veure amb mesures econòmiques que no pas amb una millora de la qualitat assistencial que hagi permès una millor recuperació dels pacients. D'altra banda, també va posar de manifest que la reducció del temps d'espera comporta un augment de reingressos, tot i que el nombre ?exac?te no està comptabilitzat. El mateix pensa el representant de Metges de Catalunya, Josep Vilaplana quan afirma que "no sé si arriben a ser pressions, però sí que últimament hi ha hagut una sèrie de consignes verbals i advertències sobre la necessitat de fer que el pacient estigui el mínim temps possible a l'hospital".

Aquest tema va centrar una de les crítiques que els sindicats de l'àmbit català van fer a la gestió de les retallades i que la setmana passada va provocar que s'aixequessin de la taula de negociació amb la patronal. "En cap moment hi ha hagut voluntat d'acord per part de la patronal", van assegurar els portaveus d'UGT, CCOO, Metges de Catalunya i SATSE. Els sindicats presents a la Taula de Salut en la qual es debat sobre la repercussió laboral de les retallades pressupostàries en la sanitat no tornaran a seure a negociar si no hi ha un canvi substancial dels plantejaments. La secretària de Salut de CCOO a Catalunya, Carmen Navarro, va assenyalar que s'han aixecat de la taula perquè no hi ha prou garanties d'estabilitat de les plantilles a canvi de les propostes de la patronal.

Polèmica per possibles ERO

El principal punt d'enfrontament entre patronal i sindicats va ser el manteniment dels llocs de treball. La portaveu del sindicat d'infermeres (SATSE), Sheila Gascón, va explicar que "en cap moment se'ns va assegurar el manteniment de les plantilles tot i que nosaltres acceptéssim les flexibilitzacions que es plantejaven". La patronal proposava no presentar cap ERO a canvi que els treballadors acceptessin, entre d'altres, l'ampliació de jornada i la incorporació de la reducció del sou a les taules salarials. Dos punts als quals els sindicats es van negar per considerar que retallaven els drets laborals dels treballadors.

Per la seva banda, el portaveu del sindicat de Metges, Eugenio Tirado, va anar més enllà i va comentar que la patronal estava demanant un "full en blanc" a canvi de no presentar els expedients de regulació d'ocupació. "Metges de Catalunya no vol continuar amb aquest xantatge i per això ens vam aixecar de la taula de negociació", va explicar.

Pel que fa a l'ampliació de la jornada laboral, la portaveu de CCOO va opinar que era el primer pas per privatitzar serveis públics als hospitals. De fet, va assegurar que ja ara "s'estan desmantellant determinats serveis per arribar a privatitzar-los". Carme Navarro també va comentar que ja s'han començat a reduir les plantilles i, per tant, la qualitat del servei i que els acomiadaments podrien arribar, segons una extrapolació del sindicat, als 15.000. Tot i això, va recordar que ni la patronal ni el Govern els han ofert les dades al voltant de les retallades previstes.

Els sindicats també es van referir a la cessió de la Seguretat Social cap a la Generalitat de la propietat dels hospitals catalans. La portaveu d'UGT, Montse Romero, està convençuda que el Govern els acabarà venent i que no es recuperaran mai. "Aquests hospitals es van adquirir amb les cotitzacions de tots els treballadors", va recordar, i és "molt greu" que passin a mans privades. Precisament sobre aquest tema el departament d'Economia va assegurar ahir que el traspàs encara ha de passar per diverses fases que es poden allargar "durant mesos", i que quan la titularitat efectiva sigui de la Generalitat, llavors es valorarà què és millor. En aquest cas, però, fonts d'Economia ja van deixar molt clar que la titularitat es feia per obtenir un rendiment econòmic.

A partir d'ara els sindicats plantegen continuar les reivindicacions i no descarten "res", i reconeixen que una vaga no seria la millor manera d'actuar ja que perjudicarien els pacients. Aquesta precisament és l'acció que han de decidir avui els membres de la Junta de Personal del Trueta, que també han redactat un manifest conjunt denunciant el manteniment d'alts càrrecs a la vegada que es pretén retallar personal de base. En el text, els sindicats CCOO, Catac-CTS, Satse, Metges de Catalunya i Usae mostren la seva discomformitat amb la decisió de contractar "un responsable extern a l'hospital d'una unitat artificiosa com és la direcció clínica de Medicina interna". Consideren que "no hi ha cap necessitat de contractar aquest càrrec" i el veuen com "una prova clara de l'augment innecessari de comandaments".