L'hospital Trueta va inaugurar ahir el primer i únic banc de teixit adipós de l'Estat espanyol. Una plataforma tecnològica anomenada Biobancs-Fatbank va ser presentada al centre sanitari de referència de les comarques gironines amb l'objectiu de recol·lectar mostres adiposes (greix humà) amb les dades clíniques necessàries per estudiar i prevenir malalties com l'obesitat o la diabetis.

La plataforma Fatbank està dissenyada pel centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa-Fisiopatologia de l'Obesitat i la Nutrició, un organisme que en controlarà el funcionament a través del membre del comitè científic del CIBERobn i cap de secció de Diabetis del Trueta, José Manuel Fernández-Real. Aquest banc és un establiment sense ànim de lucre que acull una col·lecció de mostres biològiques amb les seves corresponents dades clíniques, i concebuda amb una finalitat: la investigació biomèdica i organitzada com una unitat tècnica amb criteris d'excel·lència en qualitat.

Els seus creadors asseguren que el Fatbank va molt més enllà del concepte de simple "repostador de mostres", ja que "promou interaccions extremadament dinàmiques entre grups clínics, preocupats per donar solucions als problemes que afecten els seus pacients i els grups investigadors".

Amb el Fatbank del Trueta la manca a l'Estat espanyol d'un banc d'aquest tipus especialitzat en la recol·lecció de teixit adipós queda coberta. El centre servirà de base per l'estudi de malalties de gran prevalença i en constant augment en la nostra població, com són l'obesitat, la diabetis i les malties que s'hi associen.

Recentment, el CIBERobn va creure oportú que havia de donar suport al personal investigador posant a la seva disposició el material necessari, ja que "per l'avanç i desenvolupament de la investigació biomèdica és vial disposar d'un gran nombre de mostres biològiques com són el sèrum, l'ADN o les proteïnes amb les seves respectives dades associades".

L'emmagatzematge de tal quantitat de teixits procedents de diferents grups investigadors i la cada vegada més estreta col·laboració entre ells fa que l'enviament d'uns a uns altres es realitzi amb més freqüència, fent necessari un estricte control sobre aquests i desitjable l'estandarització de procediments.

Tot això justifica l'interès per desenvolupar xarxes cooperatives de Biobancs que minimitzin els biaixos derivats de l'heterogeneïtat en les mostres biològiques. Per donar resposta a aquests requeriments a l'Estat espanyol, el Ministeri de Ciència i Innovació, a través de l'Institut Carlos III de Madrid va decidir crear una xarxa de Biobancs als hospitals, com a plataforma de suport al desenvolupament de la investigació biomèdica entre els quals destaquen el Banc Nacional d'ADN de Salamanca, o el Banc de Tumors de Catalunya, i ara el Fatbank de Girona.

La seva creació dins el marc legal establert per la LIBM permetrà disposar de mostres que garanteixin uns resultats fiables i de qualitat. A través del Fatbank s'obtindrà una col·lecció de teixit adipós única en el panorama científic nacional i internacional, que permetrà el desenvolupament d'investigacions d'excel·lència i situaà el CIBERobn en una posició de lideratge a escala mundial.

Ahir en la inauguració hi van ser presents algunes de les figures més reconegudes internacionalment en els seus respectius camps d'investigació, com el doctor Felipe F. Casanueva, director científic del CIBERobn, i president de la Societat Internacional d'Endocrinologia, o el professor Hans Hauner, director de la Xarxa d'Obesitat a Alemanya.