Un mapa de la província de Girona amb gairebé 40 crespons negres. Per arribar més enllà de les fredes xifres de víctimes mortals a la carretera i de la simple estadística, l'Associació de Prevenció d'Accidents de Trànsit (PAT) ha utilitzat l'aplicació Google Maps per crear un full de ruta on s'especifiquen tots els punts de les carreteres catalanes on s'han produït accidents mortals de trànsit??.

A través de la iniciativa "In Memoriam", l'usuari que busqui una ruta, per exemple, entre Figueres i Girona, veurà que en els punts propers a la ruta directa via AP-7 o la N-II es van produir fins a 10 accidents mortals l'any 2010. De fet, el recorregut total de la carretera nacional en el seu pas per terres gironines està marcat per sis crespons, mentre que a l'autopista se n'hi poden veure cinc.

Per comarques, les que tenen un nombre més alt de llaços negres sobre les seves poblacions són l'Alt Empordà i la Selva, amb nou cadascuna, seguides del Baix Empordà, amb vuit, i el Gironès amb set crespons.

Amb aquesta iniciativa, la PAT pretén promoure una nova eina per als qui treballen per conscienciar els usuaris, senyalant els punts tràgics, fent veure la diversitat de les zones on s'han produït els accidents i evidenciant els riscos dels accidents de trànsit.

Al mapa s'hi pot accedir a través del web de l'associació PAT, que ha creat aquesta eina amb la col·laboració del Servei Català de Trànsit (SCT) i la Direcció General de Trànsit, que ofereixen la informació oficial dels accidents. De moment, les dades que hi apareixen són del 2010 i el mapa s'anirà ampliant amb les següents.

Informació individualitzada

Més enllà de la funció de conscienciació, "In Memoriam" també es presenta com una forma d'homenatjar aquells qui van perdre la vida a la carretera. Clicant sobre cada crespó, apareix una finestra amb informació sobre el sinistre i la data en què es va produir. La iniaciativa, presentada ahir a la seu del Departament d'Interior, s'obre a les famílies de les víctimes perquè puguin afegir-hi comentaris personals. A aquelles que decideixin fer-ho, el cas s'arxivaria amb la icona d'una flor.

En la presentació oficial, la directora de l'Associació Prevenció d'Accidents de Trànsit (PAT), Eugenia Doménech, va voler destacar que el mapa, a més d'oferir un record de les víctimes, vol ser una eina més per conscienciar la població sobre les conseqüències dels accidents de trànsit.

Encara que les dades oficials comencen el 2010, Doménech va explicar que les flors amb informació de familiars no tenen límit de temps i s'introduiran en funció de les peticions d'aquestes famílies. Les interessades poden omplir un formulari al web de l'associació, que després de filtrar-les, les afegirà al mapa "In Memoriam".

Per la seva banda, el president de l'Associació, Ole Thorson, va comentar que el mapa pot ampliar l'espectre de dades dels accidents i ser una eina més de treball per als departaments que treballen en la prevenció d'accidents a les carreteres, un greu problema de la societat que ha disminuït en els darrers anys, tot i ser encara una de les principals causes de morts.