La xarxa d'opinió Nou Cicle, vinculada al PSC, considera que en els propers mesos s'ha de produir un "canvi profund" en el partit que culmini en un "gran acord" de cara al congrés socialista del mes de desembre. Per això, aquesta xarxa encara la trobada anual de Vilopriu, que se celebrarà demà al vespre, com una forma "d'escalfar motors" de cara al congrés, tot contribuint-hi "de forma determinant". "Caldrà afrontar el gran interrogant de com es reorganitza el socialisme democràtic", va assenyalar ahir el diputat Daniel Font. En aquest sentit, va indicar que "l'equipatge" dels socialistes és "insuficient i obsolet", i creu que per això ara es necessiten "unes altres maletes". A la trobada hi assistiran, entre altres, José Montilla, Raimon Obiols, Maria Badia i Joan Ignasi Elena (candidat de Nou Cicle a la primera secretaria del partit), tot i que l'amfitrió, Lluís Maria de Puig, va assegurar que aquest no serà l'únic candidat a la direcció que hi assistirà. També comptaran amb la presència de Lapo Pistelli, membre del Partit Democràtic Italià.

La trobada ciutadana de Nou Cicle, que des de fa onze anys marca l'inici de curs polític per als socialistes catalans, ve marcada en aquesta ocasió per les eleccions generals que s'han de celebrar al novembre i pel posterior congrés socialista. Enguany, a banda de la trobada a casa l'exsenador Lluís Maria de Puig, que començarà a partir de les sis de la tarda, també es faran durant el matí dos seminaris al Museu de l'Anxova i la Sal de l'Escala, anomenats Partits i moviments del segle XXI i Comunicació política i deliberació democràtica en l'era digital, a dos quarts d'onze del matí i les tres de la tarda respectivament.Daniel Font va explicar que aquests seminaris s'han organitzat per obrir un debat en què tothom pugui prendre la paraula, en considerar que fins ara hi havia un "dèficit participatiu" en la jornada.

Font, d'altra banda, va assegurar que aquestes noves fórmules d'organització s'han de donar també en el conjunt del PSC, perquè considera que en el sistema de partits actuals hi ha "una sensació d'obsolescència i d'inèrcies que vénen del segle XIX", i creu que la societat actual "és molt més complexa" i per tant cal buscar noves formes d'organització i funcionament. "La família socialista té vocació majoritària", va apuntar.

La portaveu del PSC a Girona, Pia Bosch, s'hi va mostrar d'acord i va afirmar que, en aquests moments de "crisi profunda" en l'àmbit econòmic i social els socialistes "han d'alçar la veu" per demostrar que "hi ha altres formes d'afrontar la crisi més enllà de la dreta". "Cal una forma diferent d'afrontar aquest moment, la forma com s'està gestionant la crisi aprofundeix en les desigualtats, genera guanyadors i perdedors", va dir.

Bosch va considerar que el PSC ha de tenir "una millor forma d'arribar al poder" i que ha de canviar la manera d'organitzar-se, pe adaptar-se a les noves propostes. "Molta gent ens demana que ho fem diferent", va advertir. Després dels últims resultats electorals, va assenyalar, han de "tornar a connectar de nou amb la gent", començant pels moviments socials. "Estar a l'oposició, per a nosaltres, és una oportunitat", va assenyalar.