Calculen que els retards de Rodalies generen pèrdues diàries de més de dos milions d'euros en costos laborals

Estrès, pèrdua de temps o disminució del benestar, són altres repercussions personals que afecten els usuaris de Rodalies

De la febre del coure a la guerra del coure

L'estació ferroviària de la ciutat de Girona, en una imatge d'arxiu.

L'estació ferroviària de la ciutat de Girona, en una imatge d'arxiu. / ACN

EFE

EFE

La patronal Pimec ha calculat que les incidències i els retards de Rodalies generen pèrdues diàries de 2,2 milions d'euros en costos laborals per a les empreses i treballadors afectats i 3,2 milions en termes de pèrdua de productivitat.

L'anàlisi de Pimec, que representa petites i mitjanes empreses i autònoms, s'ha basat en els costos laborals mitjans, el nombre de persones afectades i la durada de l'impacte.

Segons un comunicat d'aquest dimarts de la patronal, aquest càlcul es fonamenta en el Producte Interior Brut (PIB) per persona treballadora afectada.

A més dels costos econòmics, l'entitat ha subratllat les repercussions personals dels retards, que inclouen estrès, pèrdua de temps i una disminució general del benestar dels usuaris de Rodalies.

Així mateix, Pimec ha suggerit l'adopció de mesures preventives inspirades en un operador ferroviari alemany que ha aconseguit reduir els robatoris de coure mitjançant l'ús de càmeres de vigilància i marcadors d'ADN sintètic als cables de coure.

La patronal ha destacat la necessitat urgent d'implementar mesures efectives per evitar futurs incidents similars, amb l'objectiu de protegir tant les empreses com els treballadors i garantir la fiabilitat del servei de Rodalies.