El nombre d'usuaris gironins que s'ha sotmès a un trasplantament ja supera a la xifra registrada al llarg del 2010. Les dades més recents de l'Organització Catalana de Trasplantaments (Ocatt) posen de manifest que en el que hem passat de 2011 (concretament de gener a agost) hi ha hagut dues persones trasplantades més que l'any passat a la demarcació. En total, enguany 45 pacients s'han sotmès a un canvi d'òrgan, i la gran majoria d'aquestes intervencions segueixen essent les de ronyó i fetge.

Les dades de l'Ocatt confirmen que els trasplantaments renals s'han efectuat a 31 gironins, mentre que els hepàtics han estat realitzats a 10 persones. Només dues intervencions han estat per un trasplantament cardíac, mentre que les operacions de pulmó i de pàncrees es van limitar a una cadascuna.

Una altra xifra que també va a l'alça és la de donants vius. Un 24% dels trasplantats gironins va rebre un òrgan d'un donant viu. En total van ser 11, tots de ronyó.

Per altra banda, l'Ocatt també remarca que a les comarques gironines els pacients en llista d'espera arriben a 83, i la majoria, com en els altres camps, són per rebre un ronyó (77 en totals).

Com a Girona, a la resta de Catalunya els trasplantaments també estan en alça. En xifres absolutes, el conjunt del territori català és una de les comunitats on més ha augmentat el nombre de donants, juntament amb Andalusia.

En aquest sentit, la ministra de Sanitat, Política Social i Igualtat, Leire Pajín, va avançar recentment que, malgrat el descens del nombre d'accidents de trànsit, la donació d'òrgans en els vuit primers mesos de l'any ha crescut el 8,2 per cent respecte al mateix període de l'any anterior.

A més, el nombre de donants de ronyó vius també ha registrat un "important augment" del 22 per cent respecte al mateix període del 2010, fet que permet pensar que "tancarem l'any amb un augment proper al quinze per cent". Pajín va avançar aquestes dades provisionals en la presentació de la segona fase de "Carla", un sistema de comunicació per als professionals de la xarxa de trasplantaments posada en marxa fa un any per l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) i la Fundació Vodafone.

Aquest sistema, que combina la informàtica i la telefonia mòbil, permet coordinar els trasplantaments "amb rapidesa, comoditat per als implicats i seguretat per als pacients", va assegurar el director de l'ONT, Rafael Matesanz. "Carla", que funciona amb qualsevol mòbil o plataforma, s'inicia quan hi ha un donant nou, llavors s'introdueixen les seves dades al sistema i arrenca un procés de comunicació en què es transmet informació "fiable i instantània" tan important com el grup sanguini del donant, la serologia, l'hora de l'extracció o la d'arribada de l'òrgan a l'hospital receptor.

Segons va explicar la ministra, cada donant genera una mitjana de 28,6 trucades, encara que, depenent del tipus de donació, en alguns casos es poden arribar a assolir les 60, el que suposa que cada dia es realitzen una mitjana de 150 trucades ( cada dia es registra una mitjana de cinc donants, encara que el rècord està en tretze).

"Són trucades que es fan en un període molt curt de temps i en moltes ocasions s'han de realitzar a dos o tres centres, per evitar la pèrdua d'òrgans, la qual cosa demostra la pressió amb la qual treballen aquests professionals i el seu elevat grau de eficàcia. D'aquí la importància de comptar amb una eina que els ajudi en el seu treball diari", va subratllar la ministra.

Com a novetat, aquest any "Carla" té noves aplicacions que permeten fer un seguiment de l'òrgan, des de la seva extracció fins el trasplantament, i conèixer dades com el transport utilitzat (número de vol, matrícula de l'ambulància, etc), l'hora de recollida de l'òrgan o l'hora d'arribada al centre hospitalari, entre altres.