Els serveis territorials de Salut a Girona van admetre ahir que en els pròxims mesos hi pot haver una davallada de l'activitat quirúrgica que duen a terme els centres sanitaris a Girona a causa de les retallades. En la presentació del nou model de gestió de les llistes d'espera, el director de Salut a la demarcació, Josep Trias, va posar de manifest que les llistes han augmentat notablement a Girona (uns 1.500 usuaris més durant el primer semestre de 2011), però amb prou feines ho ha fet el temps per ser operat. Segons dades del mes de juny passat, el temps d'espera per operacions no urgents se situava a 3,38 mesos, uns valors inferiors als més de 4 mesos de la mitjana catalana. Els responsables dels serveis territorials atribueixen aquests valors a una activitat quirúrgica que s'ha mantingut molt alta, però que amb les noves retallades pot començar a disminuir.

La cap de Compra de Serveis i Control de Gestió de la regió sanitària de Girona, M. Teresa Lapiedra, va manifestar que "l'activitat segurament davallarà" properament, però que "de moment s'està complint". En aquest sentit, tant Trias com Lapiedra van constatar que l'activitat quirúrgica ha passat de 7.790 intervencions a desembre de 2010, a 8.925 a juny d'aquest any. Per aquest motiu Salut demana als centres sanitaris públics i concertats que mantinguin elevat el volum d'intervencions malgrat la reducció d'ingressos econòmics, i que compleixin amb el nombre d'operacions pactats amb el CatSalut. "Hem demanat als hospitals que compleixin amb l'activitat que tenen per contracte, però qui no les pugui complir tindrà les seves penalitzacions", va sentenciar Trias.

El director de Salut a Girona també va dir que "poden incrementar-se les llistes d'espera, però de moment estem molt ben situats", referint-se a les dades que els col·loquen en una situació més privilegiada que en altres punts del territori català.

1.800 dies per ser operat

No tots els professionals coincideixen amb les dades que va presentar Salut. El responsable del sindicat Metges de Catalunya a l'hospital Trueta, Josep Vilaplana, va posar exemples que constaten grans retards en les intervencions. Concretament, el doctor Vilaplana va parlar d'un pacient que fa 1.800 dies que espera ser operat de cataractes, o un altre que fa 470 dies que espera una intervenció de columna vertebral.

El Departament de Salut, en canvi, considera que de moment la situació a Girona no és crítica i defensa que totes les mesures s'han pres seguint criteris clínics. "A la regió de Girona no ens preocupa gaire aquest increment de llistes d'espera, perquè el temps de demora és constant i és bastant més baix que el nivell de tot Catalunya", va indicar la cap de Compra de Serveis i Control de Gestió de la RSG, M. Teresa Lapiedra.

La intervenció de cataractes és el procediment quirúrgic amb una llista d'espera més llarga, tres mesos, amb 1.925 pacients, seguit de la pròtesi de genoll, que representen l'11% del total, i les artroscòpies. Amb el nou model d'accés a les intervencions programes, aquest temps es pot allargar fins als 6 mesos.

Sobre l'amenaça d'una vaga dels professionals del sector, Trias es va mostrar "confiat que s'arribi a un acord" encara que aquest no s'assoleixi immediatament.