En el marc d'intentar reduir al màxim les despeses dels ajuntaments que pateixen amb la crisi econòmica i d'incrementar l'eficiència dels serveis oferts, en les darreres setmanes són diverses les fòrmules estan sent estudiades per part dels màxims representants dels òrgans de govern del territori. D'una banda, en una reunió celebrada ahir al vespre, els alcaldes del Gironès van acordar, juntament amb el Consell Comarcal, promoure la creació d'una cartera de serveis, en la qual s'agruparan totes les prestacions que ja ofereix el Consell per tal de fer-los més accessibles a les poblacions que les requereixin. De l'altra, els alcaldes de Roses, Figueres i Castelló es van trobar ahir per buscar fórmules rendibles per compartir alguns serveis. Una de les propostes és la creació d'una xarxa interurbana de transport públic. N'hi ha d'altres. Amb la reunió celebrada dimarts a Llagostera entre nou municipis, les propostes dels ajuntaments per ajuntar-se en la gestió d'alguns serveis s'han multiplicat aquesta setmana, i és que sembla que tots estan convençuts que cal treballar junts per ajudar a sortir als ajuntaments de la delicada situació econòmica en la que es troben.

Els alcaldes del Gironès van aprovar ahir la creació d'una cartera de serveis que pretén ser "una eina que mantingui l'equilibri territorial entre els municipis de la comarca i que ajudi a aquests en la prestació dels seus serveis, d'una manera mancomunada i aprofitants les economies d'escala". És a dir, reduir el cost de la contractació de serveis mitjançant una demanda més elevada que permeti accedir a preus més assequibles.

El camí a seguir

El president del Consell, Jaume Busquets, va explicar que encara que tots aquests serveis ja s'ofereixen, s'opta per agrupar-los tots dins d'aquesta cartera perquè es donava la circumstància que alguns ajuntaments, a vegades, no estaven al corrent de la totalitat de les prestacions que oferia el Consell. "La cartera de Serveis pretén ser una guia dels serveis que, mancomunadament, presta el consell", va explicar. Busquets va afegir, a més, que està obert a "escoltar noves propostes que vulguin presentar els pobles" si han de suposar una mesura d'estalvi.

D'altra banda, el president de l'ens supramunicipal va valorar positivament iniciatives com la reunió que es va celebrar dimarts a Llagostera entre nous municipis per estudiar la millor manera per mancomunar serveis per mirar de reduir costos. Per Busquets, el fet que es tracti de poblacions de tres comarques diferents no té massa rellevància, ja que tot i les fronteres, moltes vegades hi ha municipis "que tenen més afinitat amb pobles que són veïns però d'altres comarques".

Busquets, també alcalde de Sant Martí de Llémena, que forma part de la Mancomunitat de la Vall de Llémena, va explicar que aquestes vies són les més indicades per conduir els ajuntaments cap a una sortida de la mala situació econòmica que estan patint. L'aposta, doncs, és per "treballar en xarxa, de forma transversal i simplificar els processos administratius", afirmava ahir el president del Consell.

La cartera de serveis aprovada ahir pel Consell d'Alcaldes comprèn un total d'onze àrees, que són les de Serveis Tècnics, Medi Ambient, Ensenyament, Promoció Econòmica, Turisme, Joventut i Esports, Cultura, Servei Comarcal de Català del Gironès, Serveis d'Assistència Jurídica, Administrativa i Econòmica, Escola de Música del Gironès i Serveis Socials.

Un transport urbà i interurbà per Roses, Castelló i Figueres és una de les propostes de serveis mancomunats que està estudiant el Consell Comarcal de l'Alt Empordà. Es va posar sobre la taula en una trobada en entre el president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Xavier Sanllehí i l'alcalde de Roses, Carles Pàramo. A Roses, a més, volen convertir la piscina municipal en un equipament al servei de diverses poblacions del voltant.

Reunions als municipis

La trobada forma part de la iniciativa engegada pel Consell, tal com va avançar Diari de Girona, per intentar reduir els costos, tant dels serveis que s'ofereixen com dels que es contracten mancomunant-los o bé contractant-los des del Consell. Es va plantejar al primer Consell d'Alcaldes d'aquest mandat i des de llavors s'estan fent reunions als municipis.

En la trobada a Roses es va parlar de la recollida de residus, les polítiques de joventut, l'enllumenat públic i, entre altres, també de la possibilitat de buscar un sistema per oferir conjuntament les tres poblacions el transport, tant urbà com interurbà. Aquestes prestacions als tres municipis beneficiarien a més de 70.000 habitants. El Consell recull totes les propostes que s'estudien des de l'ens comarcal per concretar-se properament.