La Generalitat està estudiant quines accions legals prendre contra els operadors turístics que publicitin destinacions catalanes amb ofertes que no responguin a la realitat o promocionin el conegut com a "turisme de borratxera".

En una entevista a l'agència Europa Press, la directora general de Turisme, Marian Muro, va assenyalar que amb aquesta iniciativa es pretén evitar que es repeteixin episodis d'incivisme i aldarulls com els ocorreguts aquest estiu a Lloret de Mar. "És una anècdota que no pot passar ?desapercebuda. S'ha de reflexionar, fer les lectures pertinents i extreure conclusions perquè no torni a succeir", va subratllar. També va sostenir que cal "reconduir la situació turística" per potenciar els segells de turisme familiar, esportiu i sènior que ostenta el municipi gironí. En aquest sentit, va anunciar que Turisme està revisant els portals dels operadors turístics que associïn aquesta destinació amb entrades "que distorsionin aquest recurs turístic imprescindible per a Catalunya".

Muro va destacar que aquest control, que ara com ara es focalitza a Lloret de Mar, es farà extensiu a altres destinacions catalanes amb la finalitat d'emprendre accions judicials amb els que puguin perjudicar la imatge d'aquests llocs. La directora general de Turisme va indicar també que la competència de la Generalitat per imposar sancions a aquestes empreses s'empara a l'article 88 de la Llei de Turisme de Catalunya promulgada l'any 2002. "És una infracció greu portar a terme activitats que produeixin danys greus als recursos turístics o comportin un menyscabament substancial dels seus valors inherents i minvin la seva capacitat d'atracció d'usuaris turístics", diu l'article.

El Govern pretén actuar contra les agències que publicitin destinacions catalanes de manera enganyosa. Tot i això, Muro va avisar que no n'hi ha prou amb aquest control per canviar el model turístic de destinacions com Lloret de Mar. En aquest sentit, va reclamar la implicació de les administracions i els empresaris locals per tal d'aconseguir una transformació real.

Durant aquest estiu a Lloret de Mar s'han detingut 454 persones, sobretot per delictes, faltes i desordres públics. Això significa que entre juny i setembre, les detecions es van incrementar un 21% respecte de l'any passat. Pel que fa als delictes, els reforços policials, sobretot després dels aldarulls de l'agost, han fet baixar la xifra negra en un 5,4 per cent.

En aquest sentit, els empresaris turístics de Lloret s'han desmarcat del turisme de low cost i han firmat un manifest on es parla d'un "compromís absolut i unànime" entre el sector i les administracions per "eradicar determinades ofertes minoritàries de turisme jove d'oci nocturn".