La presència de gavians a l'entorn de l'Estany de Banyoles s'ha reduït un 65% en tres mesos gràcies a l'ús de falcons i àguiles per espantar-los. Entre juliol i octubre, la població de gavians a la capital del Pla de l'Estany ha passat de 2.300 exemplars a uns 800, tal com han comptabilitzat els serveis tècnics municipals. Ara bé, aquests bons resultats es donen quan els rapinyaires sobrevolen la zona perquè després els gavians reapareixen.

La campanya per foragitar aquestes aus de la ciutat i acabar amb les seves molèsties es completarà a finals de desembre. A més de l'Estany, l'acció es realitza als abocadors de Puigpalter (a Banyoles) i de Beuda dintre d'un conveni subscrit per l'Agència Catalana de Residus, l'Ajuntament de Banyoles i els consells comarcals del Pla de l'Estany i la Garrotxa.

Per espantar els gavians -ja que no es maten-, una empresa especialitzada utilitza una àliga i tres falcons que, de dilluns a dissabte i en diferents horaris, realitzen vols de caça controlats per un operador. Tot i que els resultats es consideren satisfactoris, la mesura només és efectiva durant els vols dels falcons i l'àliga ja que, quan no hi són, els gavians tornen a l'Estany i l'abocador -on acudeixen a beure, menjar i defecar-.