El Departament d'Ensenyament no nomenarà cap mestre o professor substitut fins l'11 de gener, la propera data que ha fixat per cobrir baixes de docents als centres. Dimecres va ser l'últim dia -i l'únic d'aquest desembre- en què es van realitzar nomenaments telemàtics i haurà de passar gairebé un mes perquè es repeteixin i es contractin substituts, una aturada que el Departament justifica per les vacances de Nadal.

Aquest mes de desembre, la Conselleria que dirigeix Irene Rigau tan sols ha nomenat substituts un dia. Fins a mitjans de novembre aquestes designacions se celebraven tres cops per setmana -dilluns, dimecres i divendres-, però va decidir tornar a la periodicitat de fa un any i eliminar els nomenaments dels dilluns, argumentant que aquell dia rebia poques peticions de substitucions. Des que va prendre aquesta decisió -que els interessats van deduir perquè l'operatiu informàtic no es va activar-, tan sols s'han efectuat quatre actes de nomenaments telemàtics. En consideració dels sindicats, darrere la reducció del nombre de dies setmanals en què es nomenen substituts hi ha un estalvi econòmic que -des del seu punt de vista- no té res a veure amb les necessitats reals dels centres educatius.

El sistema informàtic per adjudicar les vacants que van sorgint en escoles i instituts per les baixes per malaltia s'aplica des de l'agost del 2009, de manera que el professorat substitut pot consultar per Internet si se li adjudica alguna plaça, sense necessitat de desplaçar-se fins a la seu dels Serveis Territorials del Departament. El seu web és la plataforma que utilitza la Conselleria per anunciar la propera data de nomenaments i ahir, tant pel que fa a mestres d'educació Infantil i Primària com a professors de Secundària, informava que no hi hauria cap més acte fins a l'11 de gener. Aquest serà el primer dimecres lectiu després de les vacances de Nadal i quan farà 3 dies que s'haurà reprès l'activitat. Això significa que els centres que, des d'ahir, pateixin alguna baixa en la seva plantilla hauran d'esperar fins llavors per cobrir-la.

Treballar amb menys mestres

El Departament d'Ensenyament de la Generalitat ha justificat aquest impàs d'espera amb la interrupció de les classes, el mateix argument que ja va donar per suspendre els nomenaments des del divendres anterior a la setmana del Dia de la Constitució i la Puríssima -és a dir, no es van cobrir baixes entre el 30 de novembre i el 14 de desembre-. La mesura suposa que alguns centres hauran de treballar amb menys docents els 5 dies lectius que encara queden abans de començar les vacances -el dia 23- i tres més quan tornin -el 9 de gener.