L'Audiència de Girona ha condemnat a una pena de quatre anys, tres mesos i un dia de presó els dos atracadors que van assaltar a punta de pistola les oficines d'un supermercat de Pals (Baix Empordà). Els lladres, Miguel Fernández i Sergio Castellano, van amenaçar dues treballadores, les van lligar de mans i peus i les van emmordassar. Es van endur un botí de 26.700 euros, tot i que van ser detinguts poc després. Encara que al judici els acusats van dir que es trobaven al lloc per casualitat, el tribunal no dóna cap mena de credibilitat a la seva versió. Els condemna per robatori amb intimidació amb els agreujants de disfressa i reincidència, però els estima un atenuant simple de drogoaddicció. L'atracament a Pals va tenir lloc el 27 de desembre de l'any passat a primera hora del matí. Segons recull la sentència, Fernández i Castellano van anar fins a aquest poble del Baix Empordà amb un cotxe al qual havien dissimulat la matrícula, tapant-ne part dels números amb cinta aïllant.

Un cop a Pals, "amb l'objectiu de no ser reconeguts", es van tapar la cara amb la caputxa de l'anorac i un passamuntanyes. Els dos atracadors van entrar a les oficines del supermercat Jodofi, situades al carrer Abeuradors, i van amenaçar la treballadora que hi havia amb pistoles.

"Venim a buscar uns informes. Si crides t'engegarem un tret", van dir els dos assaltants a l'empleada. Els lladres van obligar la dona a desconnectar l'alarma i van començar a regirar tot el despatx. Fernández i Castellano van arreplegar diversos paquets de monedes i, aleshores, va arribar una segona treballadora amb la recaptació de tres establiments de la cadena.

Els dos lladres -segons recull la sentència- van prendre-li tots aquests diners a punta de pistola, i 1.765 euros que l'empleada portava a la bossa de mà. En total, van aconseguir un botí de 26.762,6 euros.

Abans de marxar de l'oficina, Fernández i Castellano van obligar les dues treballadores a estirar-se al terra, les van lligar de mans i peus i les van emmordassar. Els atracadors, però, no van poder anar massa lluny amb el botí. Quan van sortir de l'oficina, a peu de carrer els esperava una patrulla de la Policia Local.

Els atracadors van intentar fugir i, en aquell moment, el propietari dels supermercats -que arribava amb cotxe després que l'alertessin- va bloquejar el pas a un dels atracadors, que va deixar anar els diners i es va posar a córrer. Els dos lladres van ser detinguts poca estona després dels fets. Quan els van enxampar, s'havien canviat de roba.

Tot i que davant l'Audiència de Girona tant Fernández com Castellano van negar haver comès l'atracament, i van dir que aquell matí es trobaven a Pals per casualitat, el tribunal no dóna cap mena de credibilitat a la seva versió. La sentència els considera directament culpables de l'atracament a les oficines de Jodofi.

Mirada desafiant

A l'hora de condemnar-los, el tribunal es basa sobretot en les declaracions de les dues treballadores. Una d'elles va reconèixer Fernández perquè tenia "una mirada desafiant", i el tribunal es mostra convençut que ell era un dels assaltants perquè -com especifica la sentència- l'acusat "té una mirada especialment particular i característica".

A més, l'Audiència també indica que les dues treballadores van reconèixer les bambes que portaven els atracadors poc després que els detinguessin i que, durant l'assalt, Fernández es va dirigir específicament a l'altre dient-li 'Sergio'. Per últim, el tribunal indica que, quan el van detenir, Miguel Fernández tenia una ferida a l'espatlla dreta, que s'hauria fet quan el propietari va intentar barrar-li el pas amb el cotxe.

Robatori amb intimidació

Per aquests motius, l'Audiència de Girona condemna Miguel Fernández i Sergio Castellano per un delicte de robatori amb intimidació amb els agreujants de disfressa i reincidència. I és que tots dos acusats ja han estat condemnats per robatoris similars. Fernández va ser condemnat a quatre anys i mig per robatori i Castellano acumula dues sentències més, de dos i un any de presó, també per aquest mateix delicte.

A l'hora de fixar la pena, el tribunal els estima però una atenuant simple de drogoaddicció, perquè en el moment dels fets els dos atracadors eren "politoxicòmans de llarga evolució". Per aquests motius, l'Audiència els condemna a una pena de quatre anys, tres mesos i un dia de presó per l'assalt a les oficines del supermercat Jodofi de Pals.

En matèria de responsabilitat civil, el tribunal obliga els dos lladres a indemnitzar l'empresa de supermercats amb 1.800 euros, una quantitat que ja van consignar als Jutjats de la Bisbal d'Empordà per fer front a possibles indemnitzacions. La sentència no és ferma i es pot interposar recurs de cassació davant el Tribunal Suprem.