La taxa de pernoctacions turístiques que farà pagar la Generalitat ha trobat l'oposició de ple de tot el sector turístic gironí. La majoria admet que cal buscar solucions per eixugar el dèficit, però mantenen que la taxa no serà la solució. Entre els arguments per rebutjar-la hi ha el perjudici que suposarà que només s'implanti a Catalunya, que grava només el sector dels allotjaments quan tothom es beneficia del turisme, que ja hi ha ja els preus pactats amb els operadors per l'any vinent, i que bona part dels apartaments de lloguer no estan regularitzats i per tant s'estalviaran pagar la taxa.

"Dijous ens vam reunir amb el conseller i ens va dir que continuaríem parlant sobre la possibilitat d'implantar una taxa"

S'ha fet molt malament tot plegat, perquè encara dijous ens vam reunir amb el conseller per parlar del tema i ens va assegurar que en continuariem parlant. No és justa, perquè del turisme en viuen molts sectors, no només els de l'allotjament. Molts empresaris ja tenen contractes amb touroperadors per a la temporada vinent, amb el preu tancat, i hauran de posar diners de la seva butxaca. Estic d'acord que cal buscar diners, però aquesta taxa no és la solució. El turisme és l'única cosa que funciona de l'economia, i aquesta mesura el pot perjudicar molt. Crec que som a temps de negociar amb el Govern i canviar-ho".

"Els apartaments no regulats, que ja ens feien competència deslleial, ara a més no aplicaran la taxa que haurem d'aplicar la resta"

És un gran error. D'entrada una taxa ha de ser igual per a tothom i aquesta no ho compleix. No només perquè no l'aplicaran moltes indústries -des del fabricant de cadires fins el restaurador- que viuen del turisme sinó perquè, en el cas dels partaments, hi ha una bossa clandestina. Tots els apartaments de lloguer que ja ens queixem que no estan regularitzats, ara a més tindran un altre avantatge: no aplicaran la taxa. És una mesura imposada, irreflexiva i perjudicial. Ja va ser un fracàs a Balears: a què juguem ara, imposant-la a Catalunya com únic lloc de l'estat? Lògicament molta gent preferirà altres destinacions".

"En el pitjor moment apliquen una taxa que ni sabem per què servirà ni qui la gestionarà"

Molts turistes ens troben cars i encara els afegim una taxa? Els empresaris hem mantingut amb molt d'esforç els preus d'altres anys, i ara ens trobem amb això. És el pitjor moment. La Costa Brava és una destinació amb estades llargues, no com Barcelona ciutat, i si una família de cinc membres s'està aquí dos setmanes, a 1 euro per persona i nit són ja 75 euros. Entenc que al Govern li faltin recursos, però aquesta no és la manera, cal parlar per trobar altres solucions. No sóc gens optimista amb que hi hagi rectificació, ho tenen ja molt coll avall".

"Els diners que es recaptin no aniran a promoció turística. Si ens descuidem, tots aquests diners aniran a parar a Bsrcelona"

També ens afectarà als restaurants, com a tot el comerç, ja que vindrà menys turisme. A més és injust, perquè la major part de gent ve a pisos de lloguer no regulats, que no aplicaran la taxa. Seria més just apujar una mica l'IVA. El problema és que els diners que es recaptin segur que no aniran per a promoció turística. Si ens descuidem, tots aquest diners aniran a parar a Barcelona".