Després de mesos d'incertesa i de retards en els pagaments corresponents als plans de Barris que estan desenvolupant els municipis, la Generalitat de Catalunya finalment s'ha pronunciat. No ho ha fet, però, de la manera que desitjaven els ajuntaments. En els darrers dies, els consistoris gironins i de la resta de Catalunya han anat rebent una carta on el secretari d'Habitatge i Millora Urbana els informa que "resulta necessari fer-vos la prevenció que l'any vinent difícilment podran fer-se aplicacions pressupostàries per poder afrontar cap tipus de tramitació i pagament al llarg del 2012". El missatge especifica que aquesta impossibilitat de pagament afectaria "les justificacions municipals que pugueu presentar en els mesos de maig i octubre", és a dir, les certificacions dels treballs que es desenvolupin durant aquest any. Tot i això, el missatge també genera pessimisme per als que encara esperen els pagaments corresponents a les obres fetes durant el 2011, que tampoc han estat abonats en alguns casos.

Els ajuntaments que tenien previst avançar el gruix dels treballs inclosos dins dels seus plans de Barris durant aquest 2012 es troben ara davant una situació delicada. Alguns, com Figueres, ja han explicat que de moment tiraran de la seva pròpia tresoreria per poder avançar les obres. La capital de l'Alt Empordà destinarà aquest any 474.194,12 euros al Pla de Barris, dels quals la meitat correspondrien teòricament a la Generalitat, que mitjançant la Llei de Barris hauria d'assumir el 50% dels imports totals dels treballs.

Però no tots els ajuntaments es poden permetre avançar aquests imports. Conscient d'aquesta situació, la Generalitat ja ha informat als municipis durant les reunions de seguiment i també mitjançant la carta que mitjançant el nou decret que regula la Llei de Barris es permetrà "sol·licitar noves pròrrogues amb la voluntat de poder complir amb totes les inversions previstes". Una solució que sí que pot ajudar a pal·liar els efectes que suposaria per als ajuntaments haver de complir els terminis previstos, però que no contribueix a dissoldre la preocupació que es viu davant un futur incert, en el que la Generalitat no fixa una data per complir amb els pagaments.

De fet, per aquest any el Departament de Territori i Sostenibilitat tan sols té consignats, en el projecte dels pressupostos per al 2012, 7,4 milions d'euros en concepte de barris i nuclis antics. Això suposa una reducció del 91% respecte el que tenia assignat l'any passat, que era un total de 84,9 milions. La reducció també ha sigut pronunciada en la inversió global prevista en Habitatge i altres actuacions urbanes, passant dels 256,2 milions d'euros del 2011 als 179 d'aquest any, o el que és el mateix, una baixada del 30,1%.

Pagaments del 2011, a l'aire

L'anunci del Govern respecte la dificultat per abonar els imports durant aquest 2012 ha arribat quan encara no s'han fet efectius els pagaments de les certificacions de les obres fetes l'any passat a molts municipis. Aquests es van anar reunint a finals d'any amb els responsables de la Generalitat d'aquest àmbit, i el missatge sempre ha estat de confiança. És el cas, per exemple, de l'Ajuntament de Llagostera. A principis del mes de novembre, l'alcalde Fermí Santamaria es va trobar amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, per reclamar el pagament de les certificacions d'obres presentades, que tenen un import d'uns 100.000 euros. El missatge per part del conseller va ser que l'abonament es faria efectiu a finals d'aquell mateix mes, però a dia d'avui, la situació continua igual.

En una situació diferent es troben les poblacions que estan encara en la fase inicial del Pla de Barris, com Campdevànol o Anglès. Els primers, de moment es plantegen si tirar endavant les obres. L'alcalde, Joan Manso, va explicar ahir que sense les garanties de rebre els pagaments de la Generalitat, per aquest any no pressupostaran res més que l'execució de dos projectes d'obres, i que s'hauran de començar a plantejar allargar els terminis. Mentrestants, des d'Anglès, l'alcalde va informar que han pogut cobrar els imports de la primera fase de les obres ja que es tractava d'una quantitat petita, i que de moment continuaran reclamant el que vagin executant a curt termini, tenint en compte el missatge de contenció del Govern.

D'una manera o altra, els ajuntaments han rebut una nova recomenació per ajustar-se els cinturons, i amb els pagaments del 2011 encara a l'aire, sembla poc probable que el 2012 s'hi pugui fer front.