Els pescadors de Palamós deixaran d'agafar unes vint tones de gamba petita durant els propers tres mesos, en què s'ha decretat una veda als dos principals caladors de la zona: el de Sant Sebastià i el del Rustoll. Aquesta és la quantitat de gamba petita que es va agafar l'any passat durant el mateix període i la que es podria agafar enguany, segons va destacar el patró major de la Confraria de Pescadors de Palamós. L'objectiu de la veda, que es va iniciar ahir, és permetre que les gambes petites creixin, agafar-les més grans i poder treuren uns rendiments més alts, ja que, segons els pescadors, amb la tendència actual "no tenen prou ingressos".

Cal recordar que la decisió es va prendre el passat dimecres per unanimitat en una junta general després que l'any passat la pesca de gamba petita s'incrementés notablement, reduint-se el percentatge de captures de la mitjana i extra.El patró major de la Confraria de Pescadors de Palamós, Francesc Benaiges, va assegurar ahir que el primer dia de la veda no va funcionar gaire bé, ja que el mal temps va impedir que alguns vaixells poguessin treballar en altres caladors, on no està prohibit. "La tramuntana ha fet que els vaixells haguessin de girar cua i tornar a port", va afirmar.

La preocupació dels pescadors radica en què amb els nivells actuals no poden subsistir. Benaiges va assegurar que amb les captures actuals no tenen "prou ingressos" i, per això, han decidit tirar endavant la veda. "Amb els preus de la petita no tenim prou ingressos i no podem fer el manteniment als vaixells ni res", va afirmar.

Benaiges va apuntar, a més, que la diferència de preu entre la petita i la mitjana o extra és molt important i aquí hi ha el problema. "La gamba petita va a uns 12 euros el kg i la mitjana a 30 euros el kg, així que només cal fer càlculs per saber el que es deixa d'ingressar", va comentar el patró. A més, va afegir que per fer un quilo de gamba petita cal collir-ne molta més que per fer-ne un de mitjana, de manera que per vendre el mateix pes se n'ha de collir molta més i això perjudica a les futures captures. "Cada quilo de gamba petita són uns dos quilos de mitjana, així que només cal fer càlculs per veure els diners que es perden", va destacar Benaiges.

Segons va explicar el patró major, de moment encara no han parlat amb la Generalitat sobre les mesures aplicades. Esperen fer-ho els propers dies. "Hem hagut de prendre aquestes decisions, perquè ja no podem més. Esperem que ens entenguin i ens donin suport", va comentar Benaiges.

L'escamarlà, el proper

Per altra banda, Benaiges va explicar que des de la Confraria també estan estudiant mesures similars per a l'escamarlà, ja que, segons va apuntar, aquest crustaci està seguint la mateixa tendència que la gamba. "L'escamarlà cada vegada és més petit i estem estudiant mesures com aquesta de la gamba per intentar solucionar-ho", va concloure el Patró. Durant la veda s'anirà seguint l'evolució es decidirà sobre altres mesures.