Els 5.890 mestres i professors que aquest 2012 ja podrien demanar el seu primer estadi docent -o complement salarial- no només hauràn d'esperar 3 anys més sinó que també hauran de sumar 12 crèdits en comptes de 9. Els nous aspectes que es valoraran inclouen l'avaluació dels centres, la participació en activitats extraescolars o colònies i l'acreditaciço d'un determinat nivell d'anglès (B2) i un nivell superior de català (C2).

CCOO, Ustec·STEs i FETE-UGT -tres dels sindicats presents en la mesa de negociació amb el Departament, que ahir va tractar el tema per segon cop- ja han deixat clar el seu rebuig a la proposta del Departament d'Ensenyament; aquest, per la seva banda, ha remarcat que pràcticament no s'han aplicat modificacions importants en el reconeixement d'estadis docents des que es van implantar, el curs 1992-1993.

Exigència de més requisits

Tot i que el canvi principal és l'augment de 6 a 9 anys de carrera professional per poder sol·licitar el primer estadi, el que sí afectarà tothom és la implantació de nous criteris per anar demanant els 5 possibles; un cop assolit el primer, la resta es continuarà atorgant cada 6 anys.

Fins ara, per promocionar al següent estadi calien 9 crèdits, 6 per serveis prestats i, de la resta, un havia de ser obligatòriament de formació permanent. A partir d'aquest any faran falta 12 crèdits, dels quals entre 6 i 9 s'hauran de correspondre a serveis prestats.

Amb la proposta que va presentar ahir als sindicats, Ensenyament canvia els criteris per obtenir crèdits de manera que tindrà en compte l'avaluació general dels centres i una de voluntària si el professor la demana; la participació en colònies, plans d'entorn i activitats extraescolars; l'assumpció de responsabilitats en òrgans de govern de l'escola o institut; o acreditar el nivell C2 de català del marc europeu i el B2 en el cas de l'anglès. El Departament planteja exigir-los de manera gradual a partir del 2013, fins demanar tots 12 el 2015.

CCOO ha interpretat la mesura com "una nova retallada estructural sense precedents en el poder adquisitiu i en els drets socials dels treballadors de l'ensenyament". Aquest sindicat va alertar que perjudicarà prop de 16.000 docents amb una antiguitat inferior als 6 anys i xifra en 30 milions els diners que Ensenyament s'estalviarà en els propers 3 anys.

Greuge comparatiu

Per a Ustec·STEs, és "un greuge comparatiu" per al professorat més novell i s'introdueixen "criteris subjectius i discriminatoris" que dificultaran l'accés als nous estadis. Per la seva banda, FETE-UGT va denunciar que "suposa una retallada salarial afegida a la que ja suporta el col·lectiu del professorat" i va considerar que és "una mesura estrictament econòmica totalment inacceptable".