Els municipis turístics que s'han acollit als contractes elèctrics gestionats per l'Associació Catalana de Municipis (ACM) són els que han estalviat més en la factura del 2011. L'entitat ofereix aquesta possibilitat als seus associats des de fa un any i mig i ara es poden fer les primeres valoracions, quan els ajuntaments ja han tancat un ?exercici econòmic complert amb la nova contractació.

Noranta-tres municipis de les comarques de Girona es van acollir a la primera proposta de compra centralitzada d'electricitat realitzada per l'ACM -el 42% dels 221 que integren la demarcació-, una xifra que representa el 20% de totes les poblacions catalanes que van optar per la nova tarifa. Per a aquests ajuntaments, l'operació s'ha tancat amb estalvis que oscil·len entre el 10 i el 30%. A la banda alta destaquen les poblacions amb major nombre d'habitants i les turístiques, entre les quals Roses trenca l'estadística registrant un estalvi superior al 41%.

Al conjunt de Catalunya, 429 ajuntaments -el 45,3% del total- es van adherir a la compra agregada d'energia: 195 de Barcelona, 96 de Lleida i 83 de Tarragona. La iniciativa de l'ACM es va posar en marxa l'últim trimestre del 2010 i aquest desembre ha tancat el seu primer exercici sencer. L'associació municipalista va obrir un procés de licitació per subministrar energia elèctrica que va guanyar l'empresa Gas Natural Unión Fenosa. El conveni estableix que l'ACM licita la compra d'electricitat i la companyia ofereix condicions avantatjoses als ajuntaments que té associats, els quals negocien directament amb l'empresa elèctrica. El primer acord tenia una vigència de 18 mesos, amb la possibilitat de prorrogar-lo 12 més; situació que es dóna ara, quan els consistoris han de valorar l'estalvi realitzat i decidir si els interessen les noves condicions.

Una excepció a l'alça

L'Associació Catalana de Municipis ha assenyalat el cas de Roses com una excepció dintre de l'estalvi mitjà aconseguit amb l'operació, ja que l'últim any ha reduït un 41,09% la seva despesa en consum elèctric passant de pagar 4,1 milions d'euros a 2,4. Les dades facilitades per l'entitat mostren que l'Ajuntament altempordanès pagava una factura mitjana mensual de 344.396,20 euros, amb la companyia que tenia contractada abans; mentre que l'ha reduïda a 202.816,71 euros després de canviar d'empresa.

L'organització municipalista assenyala que les poblacions costaneres i turístiques han resultat els més beneficiats pels contractes agregats. La raó s'ha de buscar en la proliferació d'urbanitzacions a les quals cal subministrar electricitat: com més punts de subministrament, i a Roses en consten 127, el contracte resulta més avantatjós per a l'Ajuntament.

El nombre d'habitants i la quantitat de punts de subministrament elèctric són dos factors determinants en l'estalvi assolit, però després d'aquesta primera experiència l'ACM considera que els ajuntaments han pogut aconseguir "unes tarifes molt més econòmiques, independentment de la grandària i situació geogràfica dels municipis" i estudia noves fórmules de compres agregades.