La revetlla de Sant Joan havia passat feia un mes però ell seguia preparant pólvora per elaborar petards. El 25 de juliol de 2009 la barreja que preparava li va explotar, va quedar malferit i el van haver d'evacuar a l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona. El proper mes de febrer, la secció quarta de l'Audiència de Girona procedirà a l'apertura de judici oral contra Carlos Montserrat Moreno, de 38 anys, qui s'enfronta a una pena de set anys de presó acusat dels delictes de tinença d'explosius i tinença il·lícita d'armes.

Una dotzena de veïns del carrer on vivia, a Santa Coloma de Farners, van haver de ser desallotjats després que a les tres de la tarda d'aquell 25 de juliol es produís una forta explosió que posaria de manifest com l'acusat s'havia dedicat a manipular sofre, clorat de potassi, quars, sulfat de potassi, carbó vegetal i altres elements necessaris per elaborar pólvora.

En les seves declaracions inicials va assegurar que l'afició per la pirotècnia casolanavenia d'Internet, d'on hauria obtingut les receptes de fabricació de pólvora que ell volia utilitzar per elaborar petards. En tot moment va indicar que l'explosió accidental va ser causada per un experiment que estava provant. I li va acabar esclatant a les mans, espantant els veïns, alertant la policia i posant fi a la seva intenció d'aconseguir fabricar bombes de fum o gel instantani.

L'incident va motivar l'entrada i registre al domicili on es van trobar totes les substàncies necessàries per a la fabricació de pólvora així com una pistola de fogueig manipulada mecànicament per eliminar les obstruccions del canó que impedien disparar bales. L'acusat no tenia cap tipus d'autorització al respecte.

Internet i preparats explosius

Només cal introduir en un navegador d'Internet les paraules "fabricar pólvora" per trobar més de mig milió d'enllaços que mostren vídeos i indicacions per elaborar de forma artesanal material pirotècnic i explosiu. Una succinta llambregada a alguns d'aquests és suficient per comprovar que hi ha diversitat d'indicacions que, en ocasions, no coincideixen massa a l'hora de determinar les proporcions i el material que cal utilitzar.

La de l'acusat no és l'única explosió que va produir-se aquell 2009. Tan sols dos mesos abans, a Girona, una fetillera que es trobava a la botiga esotèrica que regentava al carrer Güell va perdre un dit i part d'altres dos mentre estava preparant una poció. Els Bombers de la Generalitat que van atendre el succés van apuntar que la dona estava manipulant pólvora quan va explotar la barreja que estava preparant en una cassoleta de fang. De fet, aquesta podia haver detonat a causa d'un puret que estava fumant la dona en el moment en què es dedicava a preparar la barreja a l'interior del local.