El pressupost de la Generalitat per a Ensenyament es reduirà més de 238 milions respecte a l'any passat i gairebé 722 en comparació amb el 2010; entre el curs passat i l'actual s'han perdut 355 places de mestres i professors; en 4 anys, s'han rebaixat fins a gairebé la meitat els serveis de vetlladores per a alumnat amb necessitats educatives especials; des del 2010, s'ha disminuït més d'un 60% les aportacions a les llars d'infants municipals i un 79% les beques i ajuts per a l'estudi; i continua la retallada salarial dels docents.

La Federació d'Ensenyament de CCOO va aportar ahir aquestes dades per reclamar al Govern que refaci el pressupost per a educació i denunciar que Catalunya és la comunitat autònoma que ha aplicat més retallades -evitables, segons el sindicat- en aquest àmbit. La secretària general de la federació, Montserrat Ros, va presentar un estudi elaborat pel sindicat sobre els comptes de la Generalitat.

Augment d'alumnes

Una de les principals conclusions de CCOO és que les plantilles dels centres demostren que s'han perdut llocs de treball, un fet que contradiu les declaracions de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau -tal com remarquen-. El sindicat basa aquesta afirmació en un estudi comparatiu entre les plantilles del curs passat i l'actual, fet a partir de les dades publicades pel Govern de la Generalitat en el seu Diari Oficial. El resultat mostra que hi ha 355 places menys.

A més, CCOO va alertar que aquesta reducció no s'ajusta a l'augment d'alumnat i que aquest curs haurien fet falta 1.933 docents nous per atendre els 21.000 estudiants que s'han incorporat al sistema educatiu. De cares al proper curs, el sindicat va avisar que els nous pressupostos de la Generalitat no tenen en compte augmentar la plantilla tot i esperar-se prop de 18.000 alumnes més.

Sobre els comptes d'Ensenyament, CCOO va criticar que els números previstos per al 2012 suposaran una pèrdua pressupostària del 13,57% respecte al 2010. Per al sindicat, aquest fet significa que "l'educació no és la prioritat" del govern d'Artur Mas, a qui van recordar el seu compromís de principi de mandat de deixar aquest sector al marge de les retallades.

Retallades salarials

Els sous del personal de l'escola pública són l'altre gran motiu de queixa de CCOO, que va denunciar que no s'hagi compensat la retallada salarial de 2010 i que encara no s'hagi concretat la que s'efectuarà aquest 2012, ni altres mesures com nous augments de jornada.

El paquet de greuges presentat ahir per CCCO també destacava la reducció del nombre de vetlladores -personal subcontractat a empreses per donar suport a alumnes amb necessitats educatives especials-, que han passat d'1,3 milions de treballadores el 2009 a 641.000 aquest any (un 47,83% menys). També van qualificar de "brutal" la reducció de l'aportació de la Generalitat a les llars d'infants municipals i van lamentar que s'hagi disminuït un 19,9% l'aportació a les llars d'infants privades a través dels seus concerts i subvencions, un 60,81% en els dos últims anys, ; a més de censurar la pèrdua d'un 79,19% dels diners destinats a beques i ajuts per a l'estudi o de 209.570 euros, respecte el curs passat, per a nous Programes de Qualificació Professional Inicial.