Les donacions de sang, per primera vegada en molts anys, van davallar el 2011 a Girona. Les 34.000 i escaig bosses recollides pel Banc de Sang i Teixits a les comaques gironines van ser 1.800 menys que les que es van fer el 2010. Enguany, en tancar el gener, també hi ha hagut 2000 donacions menys que el gener de l'any passat, segons van expilicar el president de l'entitat Joan Profitós: de 1.300 a 1.100. "I ara que amb el fred comencen les grups encara la gent en dóna menys, i per tant cal esperonar la gent que pugui donar-ne perquè ho facin", va indicar Profitós.

La davallada, tot i que preocupant, no compromet l'abastiment de sang als centres hospitalaris gironins, va explicar el president del Banc de Sang i Teixits. Però sí que és una mala notícia per tots els hospitals catalans, en general. "A Girona sempre hem exportat sang perquè la gent en dóna molta", explica Profitós, per a què aquesta sigui usada a la resta de Catalunya. Si ara Girona no en recapta tanta, simplement caldrà "exportar-ne" de Barcelona, Tarragona i Lleida, sense que això suposi cap mancaça als hospitals gironins.

A Girona es pot anar a donar sang a l'hospital Josep Trueta. Després, el Banc de Sang té unitats mòbils que periòdicament es desplacen per tot el territori per apropar-se a la gent i fer més fàcil aquest simple gest solidari que serveix per salvar moltes vides. Qualsevol persona sana d'entre 18 i 65 anys pot donar sang, sempre i quan pesi més de 50 quilos. Les dones en poden donar tres cops l'any i els homes, quatre.

Pels motius que sigui, l'any passat es van recaptar menys donacions que l'any anterior, quan tradicionalment la xifra sense pujava any rere any. La marató de donació de sang celebrada el 21 de desembre a l'edifici de la Generalitat de Girona va captar 509 donants. D'aquests, per motius de salut diversos que s'identifiquen en els controls previs a la donació -prova del ferro a la sang i un qüestionari per evitar la donació de persones en grups de risc o que hagin patit contactes amb malalties que no es detecten a la sang-, no van poder-ne donar 63. Així, el total de donants va ascendir a 446. Les donacions el 2010 havien ascendit a 629, però de totes maneres el balanç de la darrera edició va ser positiu perquè es van captar 92 persones que no havien donat mai sang.

Zero negatiu, i constància

Els posseïdors de sang del grup zero negatiu són especialment valuosos a efectes de donacions. Són donants universals i la seva sang és apta per a tothom, alhora que els portadors d'aquest grup sanguini només poden rebre sang que també sigui zero negatiu. D'aquesta manera esdevé una sang especialment important que ja pot subsituir-ne qualsevol altra, i a la vegada és imprescindible pels seus propis portadors. El cas contrari és el del grup AB positiu, que pot rebre sang de tots els grups però la seva només és bona pel propi grup.

El passat agost, les reserves de zero negatiu a Girona estaven sota mínims i es va fer una crida. Des del Banc de Sang adverteixen que si tots els donants fossin constants i en donessis entre dos i quatre cops l'any, no caldria patir.