La comarca de l'Alt Empordà té uns 25.000 joves i d'aquests un 54,5% dels que es troben entre els 16 i 19 anys estan a l'atur. Amb l'objectiu de combatre aquesta situació, diversos ajuntaments, el Consell Comarcal, la Fundació per a la promoció dels oficis i el Consorci del castell, han impulsat el programa "Okupa'Alt 2012", que han qualificat d'iniciativa pionera a la demarcació i que formarà 42 joves d'aquestes edats en jardineria, maqueteria, fusteria i gestió administrativa i comercial. El projecte, basat en una prova pilot que es va fer l'any passat, durarà tres mesos i busca que es converteixin en aprenents i facilitar-los la inserció al món laboral.

La selecció dels participants s'ha fet a través de diferents programes de les administracions i els donarà coneixements bàsics de diferents àmbits "simulant els departaments d'una empresa" perquè aprenguin agricultura i jardineria -en unes vinyes i oliveres de la Jonquera i Vilafant-, manteniment industrial, fusteria i maquetació -al castell- però també la gestió comercial -a les oficines de la Fundació-. L'objectiu: posar en valor aquests oficis i, alhora, donar sortida a aquells joves que no troben feina i que no volen seguir estudiant. El gerent de la Fundació per a la promoció dels oficis, Rafel Aguilera, assegura que cal recuperar la figura dels "aprenents d'ofici" que s'ha reclamat insistentment des del món empresarial.

Amb implicació empresarial

Conscients de la situació econòmica, esperen que les empreses de la comarca responguin a la actuació i han explicat que ja compten amb cinc que hi col·laboraran. La idea és que puguin agafar estudiants en pràctiques, els ofereixin maquinària o bé la seva experiència. El conseller comarcal, Pere Giró (CiU), ha explicat que hi ha diverses administracions que s'han interessat en el projecte i que, si aquesta edició funciona, podria estendre's pel territori. De fet, a la prova pilot que es va fer el juliol passat, dels quinze que no tenien intenció de continuar estudiant, un total de dotze van decidir continuar formant-se. En Clement Hope, de 16 anys, és un dels escollits per participar en la iniciativa. Diu que ho considera una oportunitat que cal aprofitar i que creu que no podrà dedicar-se a estudiar, "cal buscar una sortida al món laboral".

De moment, ja se'ls han encarragat unes maquetes de la fortalesa de Figueres i una de les tasques que hauran de dur a terme serà la de "vendre" els productes que facin els companys. També, però, hauran d'intentar trobar feina. Els cursos es faran del 13 de febrer al 27 d'abril i compta amb un pressupost d'uns 18.000 euros.